Radikal: Vahim ama ciddi değil

Sayın Haluk Şahin’in giremedim diye bahsettiği site Yahoo’nun Geocities’i. Fazla kullananı olmadığı için fazla tepki çekmiyor ama aylardır erişimi engellenmiş durumda. Erişim engelleme nedeni Atatürk’e hakaret içeren bir sayfa. [Yaman Akdeniz]

Radikal: Vahim ama ciddi değil

HALUK ŞAHİN, 26/11/2008

Basın özgürlüğü konularında uluslararası gözcülük yapan, geçmişte Türk basınının
özgürlük mücadelesinde önemli roller üstlenmiş olan International Press Institute’ün (IPI) direktörü David Dadge İstanbul’da idi. Türkiye’deki Uluslararası Basın Enstitüsü Derneği’nin yöneticisi arkadaşlar Dadge’in basın mensuplarımızla yapacağı toplantının moderatörlüğünü benim yapmamı rica ettiler.
Toplantı öncesinde bu konuda dünyada son zamanlarda cereyan etmekte olan tartışmalara şöyle bir göz atmak için internette Google’a girdim. İngilizce ‘basın özgürlüğü’ gibi bir şeyler yazdım ve çıkan listede ilginç bulduğum ilk siteye ulaşmak için tuşa bastım. Karşıma ne çıktı dersiniz? O meşum yazı:
‘Bu siteye giriş yasaklanmıştır.’
Altında da açıklaması:
‘Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi 04.02.2008 tarih ve 2008/140 nolu kararı gereği bu siteye erişim Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca engellenmiştir.’
Buyrunuz, 2008 yılının sonlarında, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapan Türkiye’de basın özgürlüğü konulu bir siteye giremiyorsunuz!
Bu yeterince absürd! Ama bitmedi.
Geri dönüp, ‘önbellek’e basınca yasaklı yazı şıp diye karşıma çıktı.
Ey Aziz Nesin, nerelerdesin!
Yasaklı yazıya baktım, meğer iki Yunanlı fikir adamının Noam Chomsky ile yaptığı görüşmenin metni imiş. Sonuna kadar okudum. İçinde Türkiye ya da Atatürk ile ilgili tek
kelime olmadığı gibi, başka bir şey de yok: Chomsky’nin ülkemizde onlarca kez yayımlanmış görüşlerinin bir özetinden ibaret!
Ülkemizde ifade ve basın özgürlüğünün durumu aynen böyle: Vahim ama ciddi değil!
Nasıl ciddi olur: Ülkemizin Başbakanı Hindistan yolunda gazetecilere aylardır yasaklı olan YouTube’e girdiğini söylüyor ve onlara da tavsiye ediyor:
‘Ben giriyorum, siz de girin!’
Evet, YouTube’ün aylardır katmerli yasaklı olması Türkiye’yi ele güne rezil ediyor, ifade özgürlüğü ile ilgili listelerde Kuzey Kore, Çin, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerle aynı öbeğe konmasına neden oluyor.
Gelin görün ki, bu YouTube Türkiye’de en çok ziyaret edilen siteler listesinde ilk onda! Kapıdan giremezseniz, pencereden, bacadan, duvardaki çatlaktan, damdaki delikten girebiliyorsunuz. Bunun nasıl yapılacağını da internetten öğrenebiliorsunuz.
Internet böyle bir ortam. Site yasaklamak basılıp dağıtılan gazete yasaklamaya benzemiyor.
Ama kime anlatacaksınız?
Bu internet yasasını yapanların ve onun bir an önce değişmesi için harekete geçmeyenlerin hangi çağda yaşadıklarının farkında olmadıkları anlaşılıyor.
Vahim bir durum. Ama ciddi değil!