Naçizane Sözlük direniyor – Yahoyt.com: İnternet

Naçizane Sözlük direniyor – Yahoyt.com: İnternet

Bir sözlük sitesi olan Naçizane Sözlük, suç unusuru olduğu iddia edilen içeriği yüzünden erişime kapatılmasına sesini duyurarak karşı çıkmaya çalışıyor.

28/11/2008

Malum bir zatın her sanal buluttan nem kapması sonucu gerçekleşen seri kapama olaylarının son kurbanlarından biri de, “Naçizane Sözlük” isimli kendi halinde bir sözlük sitesi. Malum zat hakkında siteye yapılan girişler yüzünden, sitenin ana alan adından siteye giriş engellenmiş durumda. Erişim, alternatif alan adlarından (http://nacizanebilgi.com, ve 91.93.132.57 IP’si) sağlanıyor. Ancak Naçizane Sözlük kullanıcıları, alan adını değiştirip kullanıcı veritabanını başka sunucuya taşımak, alternatif adreslerden erişime devam etmek gibi arka kapılar bulmak yerine, haksız buldukları bu engelleme kararını protesto ederek internette sansüre dikkat çekmeyi, engellenmesine yardım etmeyi yeğlemişler. Duyurularını yayınlıyoruz:

“Bizler, internet üzerinden iletişimin ve bilgi akışının bugün en büyük enstrümanlarından biri haline gelmiş olan internet sözlüklerinden (bkz: http://www.nacizanebilgi.com) adresli Naçizane Sözlük’ünün yazarları olarak, uzunca bir süredir, maksadını aşan bir mahkeme kararıyla susturulmaya çalışılıyoruz. Aslında maksat aşılmamış bizlere göre. Maksat ne yazık ki hakikaten susturmak ve biz gerçekten de ne olduğunu anlayamıyoruz. Mantığımıza sığmıyor çünkü. O zaman en iyisi şöyle düzeltelim:

Uzunca bir süredir, hukukun boşluklarının kötüye kullanılmasıyla aldırılmış bir mahkeme kararıyla susturulmaya çalışılıyoruz.

Suç unsuru olduğu öne sürülen içerikler yüzünden, sitemizin tamamı engellenmiş, iletişim ve haber alma hakkımız gasp edilmiştir. Hiçbir ticari kaygı gütmeyen sitemizden istenenler ve sitenin tekrar açılabilmesi için gözden çıkarmamız gereken bedeller ne yazık ki bizleri kapanmanın eşiğine kadar getirmektedir. Her zaman her türlü görüşün ülkemizdeki birlik ve beraberliği bozmadan özgürce dile getirilebildiği Naçizane Sözlük’ümüz de internetteki diğer birçok bilgi paylaşım platformu gibi sansürün gölgesi altında bırakılmak istenmektedir.

TV’lerin karartılması, dergilerin kapatılması, YouTube gibi video paylaşım sitelerine erişimin engellenmesi, blog sayfalarının yasaklanması gibi uygulamalar bizi de vurmuştur, vurmaya devam etmektedir.

Bu mesnetsiz kısıtlamaların bununla kalmayacağı, gün geçtikçe olanlardan cesaret alarak kendini yavaş yavaş inşa etmeye devam eden baskı rejiminin bir gün hepimizi etkileyeceği açıktır.

Bizler, Naçizane Sözlük yazarları, tüm bu sansürcü uygulamaları protesto ediyor ve tüm kamuoyunu özgür internete destek, bu haklı mücadeleye taraf olmaya davet ediyoruz.

Bizler, tıpkı bizlerden önce gazeteci, yazar, şair, kısacası “düşünür” büyüklerimizin yaptığı gibi, yılmadan korkmadan doğru bildiklerimizi yazmaya devam edeceğiz.

Susturulmaktan bıktık, konuşmaktan bıkmayacağız!”