“Devlet İnterneti Hak ve Özgürlükler İçin Tehdit Olarak Görüyor”

“Devlet İnterneti Hak ve Özgürlükler İçin Tehdit Olarak Görüyor” Altıparmak ve Akdeniz ‘Devletin İnternetin ne olduğunu anlamadığını düşünüyoruz. Bu kitabı bunun için hazırladık’ diyor. Akademisyenlere göre ‘5651 Sayılı Yasa kaldırılmalı, konunun muhattaplarının da katıldığı bir tartışmayla yeniden düzenlenmeli.’

BİA Haber Merkezi – İstanbul
24 Aralık 2008, Çarşamba

Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, İHOP’un katkılarıyla hazırladıkları “İnternet: Girilmesi Tehlikeli ve Yasaktır” isimli kitabı Taksim Metropark Otel’de düzenledikleri bir toplantıyla basına tanıttı.

“5651 No’lu yasadaki ifadeler yoruma açık. Kararlar kişinin dünya görüşüne, hayat tarzına ve ahlaki değerlerine göre veriliyor. Bu da özgürlüğün ve hep ihtiyaç duyduğumuz demokrasinin engellenmesi anlamına geliyor.”

“Türkiye’de İnternet İçerik Düzenlemesi ve Sansüre İlişkin Eleştirel Bir Değerlendirme” alt başlıklı kitabın tanıtımında konuşan Altıparmak bu kitabı “Türkiye’de genel olarak teknolojinin temel haklar ve özgürlükler açısından bir tehdit olarak görülmesi nedeniyle hazırladıklarını” söyledi.

“İhbara göre sitelere erişimi engelleyen mahkemeler adil davranmıyor” diyen Altıparmak şöyle konuştu:

“İnternet sitesine söz hakkı veren, yazıyı yazan kişiyi dinleyen bir yargılama süreci yok. Tutanaklarda davalının adı dahi yer almıyor.”

Akdeniz “bu yasaklamaları meşru göstermek için çocuklar bahane ediliyor” dedi.

“Erişime engellenen sitelerin büyük çoğunluğu siyasi içerikli siteler. Yasada bulunan ‘Atatürk’e hakaret’, ‘müstehcenlik’, ‘kumar’, ‘uyuşturucuyu özendirme’, gibi ifadelerle kapatılan yayınların çoğunluğu sosyalist, devrimci, Kürt mücadelesiyle ve başka mücadelelerle ilgili siteler. Bu bize kapatma kararlarının politik olduğunu gösteriyor.”

“Türkiye’de de bu konu hakkında konuşuyor olmamızın tek nedeni YouTube, worodpress, gazetevatan.com gibi sitelerin kapatılmış olması” diyen Akdeniz “Eğer erişime engellenen sadece Gündem gazetesi, Fırat Haber Ajansı, Eğitim-Sen’in site olsaydı büyük bir ihtimalle İnternet yasakları hiç gündemimiz olmayacaktı” şeklinde konuştu.

Akdeniz, “sitelere erişimin kullanıcıların cevap hakkının da elinden alınması anlamına geldiğini” söyledi, “devletin yasayla uyguladığı tavrı mangal yapmaya gidip ormanı yakmak olarak” tanımladı.
Sansürden daha tehlikelisi otosansür

Adnan Oktar’ın bianet’te tehdidini hatırlatan Altıparmak “sansürden daha tehlikelisinin oto sansür olduğunu” söyledi.

“Haber yapan, yazı yazan insanlar için kapatılmak bir tehdide dönüştü. Bu da beraberinde kendini sansürlemeyi getiriyor. Demokrasi ve özgürlükler için yapılması gereken, tıpkı bianet’in de yaptığı gibi bu tehditler karşısında geri adım atmamak.”

“Sansürün bir çözüm olmadığını, yasalar hazırlanırken özgürlüğün temel alınması gerektiğini” kaydeden Akdeniz ve Altıparmak “5651 No’lu yasanın kaldırılmalı” dediler.

Basın açıklamasında konuşan İHOP Koordinatörü Feray Salman da “Kitaptaki ‘yasanın üstten birilerince değil, konunun muhataplarının da katılımıyla yeniden düzenlenmesi önerisini’ destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Ümit Fırat’ın da kısa bir konuşma yaptığı toplantıya Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilciliği’nden Sema Kılıçer’in yanı sıra, bianet, Birgün, Taraf, Star, New York Times, atv, internethaber.com’un da aralarında bulunduğu yayın organlarının temsilcileri katıldı. (BÇ)

* İHOP: İnsan Hakları Ortak Platformu

(Via Son Bianet Haberleri.)