Telekulak Yüce Mahkeme’de

Telekulak Yüce Mahkeme’de

10. Cumhurbaşkanı Sezer’in telefon dinlemelerinin Başbakan’a bağlı olmasına ilişkin düzenlemelere yaptığı itiraz 3 yıl sonra Anayasa Mahkemesi’nde görüşülecek

Kemal GÖKTAŞ / VATAN ANKARA. 21.01.2009

Anayasa Mahkemesi telefon dinlemelerinin Başbakan’a bağlı olmasına ilişkin düzenlemelerin iptali istemiyle 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından açılan davayı 29 Ocak Perşembe günü görüşecek. Anayasa Mahkemesi raportörü, Sezer’in başvurusu doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanı’nın Başbakan’a bağlı olmasına ilişkin düzenlemelerin iptal edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Son olarak jandarmanın Türkiye genelindeki iletişimin izlenmesi kararına itiraz ederek kaldırılmasını sağladığı halde, MİT ve Emniyet için bu yola gitmekten kaçındığı için eleştirilerin odağı haline gelen TİB’in Başkanı, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı’nın önerisi üzerine Başbakan tarafından atanıyor. 2005 yılında çıkarılan bu yasaya dayanılarak Ankara Cumhuriyet Savcısı Fethi Şimşek, TİB’in başına getirilmişti.

Eski Cumhurbaşkanı Sezer, TİB’in kuruluşuna ilişkin 5397 sayılı yasanın bazı madelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. Sezer, TİB’in hükümetlerin etkisi altında olmasının kişi hak ve özgürlüklerini zedeleyecek bazı sonuçları olabileceğine dikkat çekmiş ve denetimin hükümetin emrinde olmasına itiraz etmişti. Sezer, TİB Başkan’ın Başbakan tarafından atanmasının ise başkanlığı siyasi etki altına alacağı uyarısında bulunmuştu.

Sezer neye itiraz etti?

Sezer, şu düzenlemelerin iptalini istemişti: MİT, Emniyet ve jandarmanın yapacağı istihbari dinlemelere ilişkin faaliyetlerin denetimininin, sıralı kurum amirleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve ilgili bakanlığın teftiş elemanları ve Başbakan’ın özel olarak yetkilendireceği kişi veya komisyona bırakılması. Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı’nın teklifi üzerine Başbakan tarafından atanmasına ilişkin kural.