Vatan: ‘Google kapanırsa rezil oluruz’

‘Google kapanırsa rezil oluruz’

13.04.2009 Pazartesi

Google’ın kapatılmak istenmesi tartışma yarattı

GOOGLE arama moturunun Atatürk’e hakaret eden başlıklara yer verdiği için kapatılmak istenmesi tartışma yarattı. Kapatma istemine en büyük tepki, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül’den geldi. İletişim özgürlüğünün Anayasa’nın güvenceye aldığı en temel özgürlük olduğuna dikkat çeken Algül, yasaklamaların refleks haline geldiğini belirtiyor.

Ata’yı anlamamak

Akgül’ün eleştirileri şöyle; ‘Google için kapatma kararı istemek Atatürk’ü anlamamak demektir. Üç zibidi Atatürk aleyhine bir şey yazdı diye ne Atatürk’ün değeri kaybolmaz. Bakın kapatılan Youtube’ta Atatürk ile ilgili 25 bin videodan yalnızca biri kötü. Yasaklamak yerine iyi olan videoların sayılarını artıralım. Yasaklamalar bizde refleks haline geldi. Türkiye bir yasaklama kararı aldığında dünyaya internette de benim kanunlarım, kurallarım geçerlidir diyor. Böyle bir şey isteyemezsiniz. Deve kuşu gibi başımızı kuma gömüyoruz. Mahkemelerin verdiği kapatma kararları milyonlarca insanın iletişim özgürlüğünü ellerinden alıyor. Türkiye adeta internetle savaşıyor.’

Çifte standarta hayır

Meclis Telekulak Araştırma Komisyonu’na cep telefonlarının dinlenebildiğine dair bilgiler veren ve Türkiye’de e-devlet uygulamalarının yaygınlaşmasında emeği geçen Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez ise Youtube ve Google gibi sitelerin, ülkelerin hassas olduğu konularla ilgili olarak bir filtreleme sistemi olduğunu ama çifte standart uyguladıklarını söyledi. Sönmez ‘Youtube ve Google’de bir yasaklılar listesi var. Her ülkenin kendine göre kutsal saydığı değerler bu listede bulunuyor. Eklenen her sayfa ya da resmi bu mühendisler kontrol ediyor ve öyle siteye ekliyor. Ama bize gelince bizim kutsal değerlerimizi görmüyorlar. Biz diyoruzki onlara bizim iki kutsalımız var. Biri Peygamber diğeri Atatürk. Bunları da yasaklılar listesine koyun ki hakaret içeren görüntüler yayınlanmasın diyoruz. Eğer Türkiye, Ankara Gölbaşı’ndaki merkezde bulunan ana server’ı kapatırsa dünyanın yarısı Youtube’u göremez. Reklam gelirlerini kaybedecek olan Youtube’un genel müdürü ertesi gün gelip Türkiye ile anlaşma yoluna gider’ dedi.

Yasaklama girişimi ‘Ekşileri’ kızdırdı

INTERNET dünyasının ünlü sitesi Ekşi Sözlük’te de Atatürkçü Düşünce Derneği’ne tepki yağıyor. Tepkilerden bazıları şöyle:

– Komiktir. Deve kuşu olmaktır. Kafayı toprağa sokup tehlikelerden uzaklaştığını düşünmektedir.

– Dernek kurmuşsunuz ama Atatürk’ün düşüncelerini anlayamamışsınız. Milleti Atatürk’ten soğutacaksınız. Atatürk düşmanıysanız böyle devam edin doğru yoldasınız…

– Gen teknolojisi ilerleyip Türk evladındaki faşizm geni uzaklaştırılamadığı müddetçe Google da kapatılır, sözlük de, parti de, aşk da…

– Google’ın kapatılması için dava açan, internette gezinirken, bilgiye ulaşırken paranoyaklaşan, aman bir hakaret mi var, aman bir ahlaksızlık mı var diye hareket eden kimseler sözlük anlamıyla bağnazdır, yobazdır, tutucudur. bunların kendilerini ‘ilerici’ diye tanımlaması en basit anlamıyla türkçe bilmemektir.

– Google’ın tümden erişime kapatılması için dava açmak yerine, bu makalenin sahiplerine karşı, google’la da işbirliği yaparak, hukuki süreci başlatmak çok daha uygarca bir yol olurdu.

– Sanayi çağını kaçırdık, bilişim çağında da yaya kalmayalım demiştik, değil mi? zihniyet bu olduğu sürece, bir yere varabileceğimizi, küçük ve bağımlı bir ülke olmaktan kurtulabileceğimizi sanmıyorum.”