Vatan: ‘YouTube yasaklandı Google da kapansın!’

‘YouTube yasaklandı Google da kapansın!’

11.04.2009 Cumartesi

Çağın çok ilerisindeki Atatürk’ün hatırasını korumak adına Türkiye’yi dünyada ‘sansürcü’ ülke konumuna sokan bazı gruplar, YouTube’dan sonra da internet arama motoru Google’ın kapatılması için başvurdu…

Cumhuriyetin kurucusu, devrimlerin yaratıcısı ulu önder Atatürk, ‘Tunus’u, Fas’ı, İran’ı, Kuzey Kore’yi değil Avrupa’yı hedef göstermiştir ve adına da ’muasır medeniyet‘ dedi; her zamanki ileri görüşüyle…

Ancak bazı gruplar, çağının çok ilerisindeki Atatürk’ün hatırasını korumak adına Türkiye’yi dünyada ’sansürcü’ ülke konumuna soktu. Önce, dünyanın en büyük görüntü paylaşım sitesi olan YouTube hakkında, ’Atatürk’e hakaret içeren videoları yayınlandığı‘ gerekçesiyle savcılığa şikayette bulunuldu. Bu şikayeti hakkı gören Ankara Cumuhriyet Savcılığı, YouTube’a yasak getirdi. YouTube geçen Mayıs ayından beri Türkiye’de yasaklı. Türkiye bu kararla internete sansür uygulayan Çin, Vietnam, İran, Küba, Tunus, Suriye, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin arasına girdi. Şimdi de Atatürk Düşünce Derneği (ADD) aynı gerekçeyle Google arama motorunun kapanması için başvurdu.

Konya’dan umut veren haber

ADD, Google arama motorunda ’Kemalizmin Karın Ağrısı‘ şeklindeki kelime ile ulaşılabilen alt sitesinde çeşitli başlıklarda Atatürk’e hakaret içeren bilgilere ulaşıldığı ileri sürülerek, arama motorunun alt sitesinin yöneticilerinin cezalandırılması ve kapatılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. ADD adına avukat Kutlay Alpuğan tarafından verilen dilekçede, sözkonusu kelimenin yazılmasının ardından ortaya çıkan ’http:// sites.google.com/site/kemalizminkarinagrisi/Home ‘ sitesinin ana başlıklarında Atatürk’ün kişilik hakları da dahil olmak üzere her alanda hakaret edildiği ve küçük düşürüldüğü savunuldu. Yayınlardan sorumlu olanların tespit edilemediği belirtilen dilekçede, ’Ancak sitenin Google tarafından desteklendiği sayfanın son kısmında belirtilmiştir. Bu nedenle ilgililer hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılmaları için dava açılmasını talep ediyoruz‘ denildi.

Konya’da ise dün ilginç bir karar çıktı. Konya’da emekli öğretmen, 49 yaşındaki Mustafa Karaçiftçi, Sinan Çetin’in yazıp yönettiği, Türk Halk Müziği sanatçısı Cansu Koç, Ahmet Koç ve Ali Koç’un rol aldığı ’Mutlu ol, bu bir emirdir’adlı kısa filmini internetdeki bir video paylaşım sitesinde ileyip, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve askerlere yönelik hakaret içerdiği iddiasıyla, yönetmen Sinan Çetin hakkıda Konya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Çetin’in çektiği kısa film, 2 Kasım 1934 yılında Anadolu’da bir köyde geçiyor. Filmin başlangıcında, ’O yıllarda T.C. Hükümeti radyolarda Türk müziğinin çalınmasını yasakladı. Amacı, batı müziğinin yaygınlaşmasını sağlamaktı. Genç cumhuriyet, alaturka yerine alafrangayı yani Batı kültürünü topluma yetiştirmek istiyor‘ yazısı yer aldı. 5 dakikalık filmde askerler, köy halkı ile birlikte bağlama eşliğinde Türk Halk Müziği söyleyenlerin bulunduğu eve baskın yapıyor. Köylülere ve türkü söyleyenlere doğru silah doğrultan askerler, türkü söylemenin yasak olduğunu belirterek Batı müziği söylemeleri konusunda uyarıyor. Askerler gruba, Klasik Batı Müziği’nden Mozart ve Beethoven’den bir beste söylemesini istiyor. Grupta, bağlama eşliğinde Mozart ve Beethoveen’den birer beste söylüyor. Bu sırada grup, türkü söylemeye başlıyor. Askerler de, türkü eşliğinde oynamaya başlıyor…’

’Suç unsuru bulunmuyor’

Bunu hakaret olarak değerlendiren Karaçiftçi, 1 Ekim 2008 tarihinde Konya Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Konya Cumhuriyet Savcılığı dilekçeyi, suçun işlendiği yer olduğu için İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet Savclığı’na sevk etti. İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet Savclığı yaptığı değerlendirme sonucunda, ’Unsuru oluşmayan suçtan dolayı kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verdi. Kararda, şöyle denildi: ’1934 tarihinde Şükrü Kaya’nın İçişleri Bakanlığı zamanında Alaturka müziğin radyolarda ve gazinolarda yasaklandığı, Eylül 1936 tarihinde bu yasağın Atatürk tarafından kaldırıldığı bir tarihi gerçektir. Askerlerin kıyafetleri de resmi kıyafettir, bir Nazi askerine benzeltilme gibi bir görüntü yoktur. Alaturka müziğin radyolarda yasaklanması Türk müziğinin çok sesliliği adaptasyonu amacı ile konulmuştur. Bir yenileştirme hareketidir, bu filmde bu yasağın olumlu sonuçlar vermediği anlatılmaktadır, bir bakıma karar eleştirilmektedir.’