YouTube’a erişmek için Abant Zirvesi

YouTube’a erişmek için Abant Zirvesi: “Abant’ta site kapatma sorununa çözüm arayışı başladı. İnternet siteleri temsilcileri, hakim, savcı ve avukatlar, resmi temsilciler 2 gün süreyle sorunu tartışacaklar. YouTube da temsilcileriyle toplantıyı izliyor.”

YASEMİN ARPA, NTV-MSNBC, Güncelleme: 19:14 TSİ 18 Haziran 2008 Çarşamba

ABANT – “Bu siteye erişim engellenmiştir.” İnternet kullanıcılarının görmeye dayanamadığı bu not, mahkeme kararını ilan ediyor ve kapatılan siteler birbirini izlerken, Türkiye de bu konuda rekor sahibi olarak ününü dünyaya duyuruyor. Çin, Güney Kore ve Tayland’la birlikte dünyada YouTube’a erişimi engelleyen dördüncü ülke olan Türkiye, YouTube’u uzun süre kapatma dışında, kapattığı internet sitelerinin sayısıyla da rekora ilerliyor. Ankara Barosu ve turk.internet.com sitesi, sorunu enine boyuna tartışmak ve çözüm önerileri üretmek amacıyla tüm tarafları Abant’ta biraraya getirdi.

(Via NTVMSNBC.)


“Site Erişime Kapatmaları Çalıştayı” adı altında bugün başlayan; hakim, savcı ve avukatlar, Yargıtay, Ulaştırma Bakanlığı, RTÜK ve Telekomünikasyon Kurumu temsilcileri ile kapatılan ve kapatılma tehdidi altında bulunan site temsilcilerinin katıldığı toplantı 2 gün sürecek. Türkiye’yle hukuki sorunu aşamayan YouTube da, resmen değil ama, izleyici olarak toplantıda temsil ediliyor.

Çalıştay’ın açılış konuşmalarını Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi’nden Avukat Özgür Eralp ile turk.internet.com Genel Müdürü Füsun Nebil yaptı. Eralp, Ankara Barosu tarafından ocak ayında düzenlenen Hukuk Kurultayı’nda ve Bilişim Hukuku Sertifika Töreni’nde de aynı konuda kapsamlı tartışmalar yapıldığını anlattı.

YASANIN GETİRDİĞİ TEMEL SORUNLAR
Füsun Nebil ise, geçmişten bugüne site kapatma uygulamalarını anlattı ve 5651 sayılı yasayla ilgili temel sorunları şöyle sıraladı:
* Müstehcenlik kavramının belirsiz olması,
* Sakıncalı içeriğin çıkarılması yerine, sitenin tamamının erişime kapatılması,
* 9 katalog suç dışında yetki olup olmadığının tartışmalı olması,
* İhtisas mahkemelerinin bulunmaması,
* Site sahiplerine kapatmaya ilişkin bilgi verilmemesi, savunma hakkı tanınmaması.

EKŞİ SÖZLÜK İTİRAZLARINI KABUL ETTİRMİŞ
Toplantıya katılan Ekşi Sözlük sitesinin avukatı Başak Purut, Ekşi Sözlük’e ilişkin 3 kez “kapatma” kararı verildiğini, iki kararda siteye erişimin tamamen engellendiğini, üçüncüsünde sadece “sakıncalı” görülen içeriğin engellendiğini anlattı. Sitede sahip ve yöneticilere ilişkin her türlü bilgi bulunduğu halde, “sahipsizmiş gibi” herhangi bir bildirim yapılmadan bu kararların alındığını söyleyen Purut, 3 karara da itiraz ettiklerini, tüm itirazlarının kabul edildiğini belirterek, “ticari değeri olan bir sitenin bu kadar kolay kapatılabilmesinin çok ciddi bir sorun olduğuna” dikkat çekti.

RESMİ TEMSİLCİ ‘FİLTRELEME’ KRİTERİ İSTEDİ
Telekomünikasyon Kurumu İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen ise, 5651 sayılı kanunun acele hazırlanmış bir kanun olduğunu söyledi. Türkiye’de internet filtrelemenin gerekli olup olmadığının uygun bir biçimde ortaya konması gerektiğini savunan Şen, tartışılması gereken bir başka konunun da filtrelemenin ne kapsamda, hangi kategorilerde yapılması olduğunu söyledi. Şen, internet toplu kullanım sağlayıcı düzeyinde, ISS’ler (erişim sağlayıcılar) düzeyinde filtreleme yapılmasının gerekip gerekmediğinin belirlenmesinin zorunlu olduğunun altını çizdi. Dünyanın bölündüğü noktanın filtrelemenin tüm internet çıkışında mı, yoksa sınırlı mı olacağı konusunda olduğunu belirten Şen, bugün Çin, Güney Kore gibi ülkelerde tüm internet çıkışında filtreleme yapıldığını, batı dünyasında da örneğin İngiltere’nin bu yöntemi benimsediğini kaydetti.

Şen, tartışılması gereken ikinci konunun ise hangi konular/suç türleri için internet filtrelemesi yapılacağı olduğunu anlattı. 5651 sayılı kanunun genel değil, özel kanun olduğunu, tüm interneti kapsayan bir kanun değil, internet ortamını düzenleyen bir kanun olduğunu kaydeden Şen, 16 Haziran 2008 itibari ile toplam 15.000 civarında “suç” ihbarı geldiğini, son 6 ay içinde 170 site için “erişimi engelleme” kararı olduğu bilgisini verdi. Hollanda’da 12 yılda sadece çocuk pornosuna ilişkin 44 bin ihbar yapıldığını söyleyen Şen, bu ülkede içerik çıkartma uygulamasına dair yasal düzenleme olmadığını, proaktif ve gönüllü çalışmalar yapıldığını belirtti.

SAVCI NE DİYOR?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Basın Savcısı Kürşat Kayral, 5651 sayılı yasanın uygulamasının sayısal bazda en çok Ankara Basın Savcılığı tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Kanun ve kanuna dair yönetmelik hakkında genel bilgiler veren Kayral, tartışılması gereken konuların sayfa kapatma yerine site kapatma, faaliyet belgesi zorunluluğu, failin bulunması, internetteki sansürün boyutu gibi konular olduğunun altını çizdi.

İNTERNET GÖZLEMEVİ KURULSUN
Ulaştırma Bakanlığı’ndan İhsan Cihan da, Avrupa’daki uygulamalar gibi internet gözlemevlerinin kurulması gerektiğinden bahsetti. Kanundaki erişimin yanlış ifade edildiğini savunan Cihan, erişimin engellenmesi ile kişilerin internet kullanım hakkının da önüne geçildiğini ifade etti.