Yasadışı kayıt dilekçeyle silinebilir: “Yasadışı kayıt dilekçeyle silinebilir
Kenan BUTAKIN / VATAN HABER MERKEZİ
Türkiye’de, GSM şirketlerinin tüm görüşme ve SMS trafikleri ile baz istasyonu bilgilerini geriye dönük 5 yıl saklanmasına tepkiler çığ gibi devam ediyor. ’Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde verilerin kayıt altında tutma süresinin sadece 1 yıl olduğu belirtilmesine rağmen, uygulama 5 yılı kapsıyor. Konuyla ilgili olarak VATAN’ın sorularını yanıtlayan İngiltere Leeds Üniversitesi eski Öğretim Üyesi ve Cyber Rights (Siber Haklar) Sivil Toplum Kuruluşu Direktörü Doç. Dr. Yaman Akdeniz, AB Konseyi’ne üye olan Türkiye’nin, 1981 yılından bu yana ’Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu çıkaramadığını kaydetti.
Doç. Akdeniz, AB ülkelerindeki durumu şöyle anlattı: ‘11 Eylül saldırıları ve İngiltere’de 7 Temmuz 2005 tarihinde meydana gelen bombalama olaylarından sonra, bu konu Avrupa Birliği’nde tartışılmaya başlandı. AB bir direktif yayınlayarak bu sınırın en fazla 24 ay olabileceğini ve üye ülkelerin bu süreyi geçemeyeceğini kaydetti. Şu anda AB’ye üye bazı ülkelerde 6 ay, İngiltere’de 12 ay. Ancak terör saldırıları gibi ülkeleri tehdit edecek durumlarda bu en fazla 24 aya çıkarılıyor.’
Doç. Akdeniz, cep telefonu kullanıcılarının hukuka başvurmalarını öneriyor: ‘Öncelikle iç hukuk yolları denenmeli. Vatandaşlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na başvurmalı. Bir dilekçeyle kendilerine ait verilerin 1 yıldan fazlasının silinmesi yönünde talepte bulunmalılar. Oradan sonuç çıkmazsa, İdare Mahkemesi’ne ihtar davası açmalılar. Bunun yanında tazminatta talep edebilirler. Ordan da sonuç çıkmazsa. AİHM’ye başvurabilirler.’”