Bianet: MÜYAP: Last FM ve MySpace’in Erişime Kapatılmasını İstemedik

Bianet: MÜYAP: Last FM ve MySpace’in Erişime Kapatılmasını İstemedik

‘Fikir çalınıyor, biz de hak mücadelesi veriyoruz’ diyen MÜYAP başkanı Forta, ‘siteleri erişime kapatan Türkiye’deki yasalar’ dedi. Site kullanıcılarının tepkilerini ‘bilinçsiz’ olarak değerlendirdi. Forta, anlaştıklarını söylediği MySpace’in iki gün içinde açılacağını kaydetti.

Bawer ÇAKIR, bawer@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi
23 Eylül 2009, Çarşamba

MySpace ve Last FM sitelerinin erişime kapatılmasıyla ilgili görüştüğümüz Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Başkanı Bülent Forta, ‘Şikayeti bizi yaptık. Fikri haklar çalınıyor. Biz de hak mücadelesi yapıyoruz’ dedi.

‘Sahip olduğumuz içerikler bu sitelerde yayımlanıyor. Her gün birileri bunları bedava kullanıyor. Biz de MÜYAP’a yetki vermiş insanların haklarını korumak için böyle bir yola başvurduk. Amacımız siteleri erişime kapatmak değildi. Bu Türkiye’deki yasaların sorunu. Çünkü, başka türlü bir uygulama yok.’
‘Sitelere erişimi biz talep etmedik, yasalar böyle’

Dünyanın en büyük sosyalleşme sitelerinden MySpace ve Last FM, MÜYAP’ın şikayeti üzerine 19 Eylül’de erişime kapatılmıştı.

Forta, şikayet gerekçelerini şöyle anlattı:

‘Biz bu iki sitedeki içeriklerin telifsiz kullanımını engellemek için bir anlaşma yapmak istedik. Çünkü, dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan ve birçok sanatçının eserlerini kullanıcılarına ulaştırarak milyarlarca para kazanan bu firmalar bize telif ödemeye yanaşmadılar.’

Siteleri erişime kapatmak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirten MÜYAP başkanı şöyle devam etti:

‘MySpace ve Last FM, müzik içeriklerinden para kazandıkları için Fikir ve Sanat Eserleri Yasası gereği bizlere telif ödemeleri gerekiyor. Ancak Türkiye yasaları bu konuda siteleri erişime kapatmak dışında bir şey yapmıyor. Oysa ki telifli içerikleri çıkartarak ya da sadece bu içerikleri erişime kapatarak bu tür bir soruna neden olunmayabilir.’

‘Ama’ diyor Forta, ‘ne Türkiye’deki teknoloji ne de yasalar buna elverişli.’

‘Artık dünya müzik sektörünün bir parçası sayılan MySpace’le anlaşmaya vardıklarını ve sitenin bir iki güne açılacağı’ bilgisini veren Forta, ‘Last FM’in kendilerine telif ödememekte ısrar ettiğini’ kaydetti.
Forta’ya göre tepkiler bilinçli değil

”Sansür, özgür iletişimin engellendiği gibi eleştirileri doğru bulmuyorum. Bizim özgürlüğümüz bu tip büyük işletmelere kaldıysa vay halimize’ diyen Forta, kendilerine gelen tepkileri şöyle değerlendiriyor:

‘Bu tepkiler bilinçli tepkiler değil. Evet, 80’li yıllarda plak şirketlerine karşı haklı bir antipati vardı. Ama bugün böyle bir durum kalmadı. Artık, MySpace ve Last FM gibi şirketler var, plak firmalarından daha çok kazanıyorlar.’

Öte yandan, MySpace ve Last FM kullanıcıları sitelerin erişime kapatılmasına karşı harekete geçtiler. Sosyalleşme sitesi Friendfeed’de bir araya gelenler MÜYAP’a ‘Özgür müziğe dokunma’ yazan kapakların içine yerleştirdikleri boş CD’leri yollayacaklar.(BÇ)