Bianet: “Yapımcılar Haklarını İnternet Sansürüyle Koruyamaz”

Bianet: “Yapımcılar Haklarını İnternet Sansürüyle Koruyamaz”

Doç. Dr. Akdeniz ‘MÜYAP Başkanı Forta ne derse desin girişimleri sansürle sonuçlandı. MÜYAP’la MySpace ve Last fm arasındaki anlaşmazlık internet kullanıcılarına ‘erişim engeli’ olarak yansımamalıydı’ dedi.

Emine ÖZCAN. emine@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi
24 Eylül 2009, Perşembe

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Yaman Akdeniz hukukun, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği’nden (MÜYAP) yana olduğunu söylüyor.

‘Temel problem Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’nın ‘erişime engellemeye’ olanak sağlaması’ diyen Akdeniz MÜYAP’ın başvurusu üzerine Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığının müzik ağırlıklı sosyal paylaşım ağları MySpace ve Last fm sitelerini kapatma kararını eleştiriyor.

‘MySpace ve Last fm sitelerinin amacı illegal yayın yapmak değil. MÜYAP adına Bülent Forta bini aşkın siteyi kapattırdıklarını söylüyor. Ancak binlerce sitenin kapatılmasına kimse itiraz etmedi. Çünkü korsan sitelerdi. Ancak MySpace ve Last fm yasal siteler. Beyoğlu Savcılığı analizini yapsaydı fark ederdi. Gereği ne olursa olsun erişime engel kararı kabul edilemez. Ölçüsüz ve tutarsız bir karar.’

‘Ya kullanıcıyla bağımsız müzisyenlerin hakları ne olacak?’

Akdeniz, MÜYAP’ın temsil ettiği müzisyenlerin haklarını bu şekilde korumaya çalışmasının yasal site kullanıcılarının ve siteler üzerinden eserlerini dağıtan bağımsız müzisyenlerin haklarına tecavüz etmek anlamına geldiğini savunuyor.

Cyber-Rights sitesinin de yöneticisi olan Akdeniz ‘erişime engelleme’ kararını kullanma yetkisinin mahkemeler yerine Cumhuriyet savcılarına bırakılıyor olmasını da eleştiriyor.

‘Tek taraflı, karşı tarafı müdafaasız bırakan bir hukuk süreci düşündürücü.’

İlgili mevzuatın yeniden düzenlemesi için hazırlıkların sürdüğü bilgisini veren Akdeniz ‘Erişime engellemek bir ceza olarak yasada yer aldıkça çözüm bulmak imkansız’ diyor.

‘MÜYAP’ın temsil ettiği müzisyenlerin haklarını korumasına karşı değilim. Bunu sansürle, düşünce özgürlüğüne tecavüzle haklarını korumalarına karşıyım. Hukuki yoldan mücadele yürütürlerken başkalarının haklarını da ihlal ediyorlar. MÜYAP ne derse desin sonuç ortada. MÜYAP’la MySpace ve Last fm siteleri arasında bir anlaşmazlık olduysa bunun kullanıcılara ‘erişim engeli’ olarak yansımaması gerekirdi.’

MÜYAP Başkanı Bülent Forta ‘Amacımız siteleri erişime kapatmak değildi. Bu Türkiye’deki yasaların sorunu. Çünkü, başka türlü bir uygulama yok’ demişti. (EZÖ)”

(Via .)