Erişim engeline ilk ‘kullanıcı’ itirazı – ntvmsnbc.com

Erişim engeline ilk ‘kullanıcı’ itirazı – İnternet- ntvmsnbc.com: “Erişim engeline ilk ‘kullanıcı’ itirazı
Türkiye’de bir erişim engeli kararına karşı ‘muhatap’ sıfatıyla ilk kez bir kullanıcı tarafından itiraz dilekçesi verildi.

Noyan AYAN, ntvmsnbc
Güncelleme: 14:50 TSİ 29 Eylül. 2009 Salı

Geçtiğimiz hafta Beyoğlu Başsavcılığı’nın Türkiye’den erişimini engellediği MySpace ve last.fm tedbir kararına karşı bir kullanıcı tarafından itiraz dilekçesi verildi. ‘Muhatap’ sıfatıyla verilen dilekçe, bir internet sitesine Türkiye’de erişim engeli konması kararına karşı bir kullanıcının yaptığı ilk yasal itiraz niteliği taşıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve avukatı Altan Akdeniz’in ‘kullanıcı’ sıfatıyla sundukları itiraz dilekçesi, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na 29 Eylül sabahı teslim edildi. Dilekçede, MySpace ve last.fm’e erişim engeline dayanak yapılan “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun Ek Madde 4’ün 3. fıkrası hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu” belirtilerek iptal edilmesi talebiyle Anayasa mahkemesi’ne gönderilmesi talep edildi.

İtirazda “Müyap’ın bu sitelerde yer alan bazı verilerin ihlal içerdiğini iddia etmesinin bu sitelerin toptan yasaklanması için yeterli gerekçe olmadığı” savunularak engelin kaldırılması talep edildi.

Doç. Dr. Akdeniz’den alınan bilgiye göre, MySpace ve last.fm firmaları da dahil olmak üzere erişim engeli kararına bugüne kadar herhangi bir itiraz yapılmamış. Akdeniz’in yanı sıra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Avukat Altan Akdeniz’in katkılarıyla hazırlanan itiraz dilekçesi, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelendikten sonra Beyoğlu Sulh Ceza Mahkeme’sine gönderilecek.