Cyber-Rignts.Org.TR’nin Günlük Gazetesi Sitesine uygulanan erişim engelleme kararı ve sansür ile ilgili basın bildirisi (25.11.2009)
19.11.2009 tarihinde Bianet’te yayınlanan Günlük Gazetesi Sitesine TİB Eliyle Sansür haberinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 Kasım’da verdiği bir kararı uygulamaya sokarak Kürt Sorunu’na ağırlık veren bir çizgide yayın yapan Günlük gazetesinin sitesinin erişime engellendiği belirtilmişti.
Gazetenin sitesi gunlukgazetesi.com’a girmek isteyen İnternet kullanıcıları, kapatmanın mahkemenin ‘koruma tedbiri’nden kaynaklandığını öğreniyorlar. gunlukgazetesi.com sitesinin kapatılması ile ilgili olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ’04/11/2009 tarih ve ‘2009/7088 No’lu Koruma Tedbiri kapsamında siteye erişim yasağı uygulandığını açıkladı.
Ağır Ceza Mahkemesi’nin neden bu siteyi kapattığına dair bir açıklama bulunmuyor. Bianet’in haberine göre bundan önce onlarca kez olduğu gibi kapatmanın bu kez de Terörle Mücadele Yasası’na dayandırıldığını sanılıyor. Günlük Gazetesi’nin 20.11.2009 tarihli “Günlük’e sansür sürüyor: Web sitemizi kapattılar” haberinden de gazetenin sitelerine neden sansür uygulandığı konusunda haberleri olmadığı anlaşılıyor.
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Cyber-Rights.Org.TR kurucusu Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Terörle Mücadele Yasası’na dayanarak erişim engelleme kararı verme yetkisinin olmadığını ve Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki suçların 5651 Sayılı İnternet Ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8. Maddesi’nde yer alan katalog suçlar kapsamında olmadığını söyledi.
Akdeniz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) en son Mayıs 2009 ayında, mahkemelerin 197 sitenin erişimine bu katalog suçlar dışında yer alan gerekçelerden yasak getirildiğine dair veri açıkladığını belirterek, her halikarda bu Kanun’a uygunsuz şekilde yapılan erişim engelleme kararlarının TİB tarafından bir idari kurum olarak uygulama zorunluluğunun ortaya çıktığını söyledi.
Akdeniz mahkemelerin Günlük Gazetesi, Özgür Gündem, ve Keditör gibi bir çok siteye politik sansür uyguladığını fakat erişim engelleme gerekçelerinin 8. Madde kapsamı dışında verilmiş olduğunu ve bu sitelerin 8. Madde ışığında erişime engellenemeyeceğini sözlerine ekledi. Akdeniz gerek site sahiplerinin gerekse Kanun’un teknik uygulayıcısı olan TİB tarafından kapsam dışı erişim engelleme kararlarına yargı yolu ile itiraz edilmesi gerektiğini de vurgularken, Türkiye’de yayınlanan bir gazetenin sitesinin bu şekilde sansürlenmesinin basın özgürlüğü açısından çok düşündürücü ve üzücü olduğunu söyledi.
Akdeniz, ulusal basının bu konuda sessiz kalmasını eleştirirken, Cyber-Rights.Org.TR’nin erişime engellenmiş sitelere hukuki destekte bulunmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.