Bianet: Aktivistler “Sansürü” TİB ve MÜYAP’la Tartıştı – Bianet
İnternet Konferansı’nda Altıparmak, otosansüre dikkat çekti; TİB yetkilisi Şen ve MÜYAP’tan Forta, ‘sansürcü’ suçlamasını reddetti; Eczacıbaşı, ‘Youtube’ü değil kendimizi cezalandırıyoruz’ dedi; Esmersoy da, tüm bir siteye yasak getirilmesini eleştirdi.
Erol ÖNDEROĞLU – hukuk@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi, 12 Aralık 2009, Cumartesi
Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen 14. Türkiye’de İnternet Konferansı, İnternete getirilen yasakların İnternet kullanıcıları ve Türkiye’ye getirdiği zararların tartışılması kadar, meselenin adları ‘sansür’ ile birlikte anılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) yetkilileriyle tartışılmasına da imkan verdi.
Oturum, kolaylaştırıcı Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Yaman Akdeniz’in bugüne kadar youtube, google sites, farm ville, gabile, hadigayri ve myspace gibi sitelere getirilen yasakları özetlemesiyle başladı.
Şen ve Forta, ‘sansürcü’ olarak bilinmekten rahatsız
TİB İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen, sadece bu yasakları uygulayan bir kurum olarak anılmaktan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi; buna ek olarak bilinçlendirme, İnternet kafe filtreleme onaylama prosedürü, cevap ve düzeltme ve resen sitelerin engellenmesi gibi çok sayıda sürece de dahil olduklarını ifade etti; bilgi edinme başvurularına maillere kadar yanıt verdiklerini açıkladı.
MÜYAP başkanı Bülent Forta’nın şikayetiyse, eser sahiplerinin haklarına sahip çıktıkları için ‘sansürcü’ olarak bilinmek. ‘Sektörde büyük gasplar var. Bizim yaptığımız buzkıran gemisi gibi soruna dikkat çekmek’.
İNED-Tr 09 başkanı Mustafa Akgül’ün, ‘Neden hak gasplarına karşı tazminat davasını tercih etmiyorsunuz?’ sorusuna Forta, ‘MySpace birçok ülkeden çekiliyor. Tazminat davası, bu şirketi zorlayacaktı, müzik endüstrisinin zarar görmesini istemedik’ diyerek yanıt verdi.
Altıparmak otosansüre dikkat çekti
Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi’nden Doç. Kerem Altıparmak ise, Mayıs ayına kadar 5651 Sayılı Kanunda tanımlanan katalog suçların dışındaki gerekçelerle 197 sitenin erişime katılması için ‘kabul edilemez’ dedi.
‘Yargının ara kararlarla, hak ve özgürlükleri zorlayan ve yok eden nihai kararlar vermesini nasıl içimize sindirebiliriz? Youtube, itiraz yedi günde yapılmadığı gerekçesiyle hala kapalı. Hayatta bir daha Youtube için itiraz edemeyecek miyiz? Dosya da zaten AİHM’e gitti.’
Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan ise, yasakların İnternetin ruhuna aykırı ve etkisiz olduğunu söylerken ironi yaptı: ‘Modem satışını totaliter rejimler gibi izne bağlasınlar bari.’
Gabile.com ve hadigayri sitelerine erişim yasaklarının vatandaşın müstehcenliğe dair şikayetlerine dayandırılmasına sert tepki gösteren Altıparmak, oto-sansür tehlikesine vurgu yaptı; ‘Gabile, fuhuş iddiasıyla kapatıldı. Peki, kaç kişi satıldı ki?’ dedi.
Eczacıbaşı: Bir delinin attığı taş kuyudan çıkarılacaktır
‘Ceza Yasaları varken 5651 Kanunu’na nasıl gelindi?’ şeklinde bir soru ortaya atan Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve onun kurucu başkanı Faruk Eczacıbaşı, youtube yasağıyla ilgili, ‘Bir sürü akıllı insanlar bir delinin attığı taşı kuyudan çıkarmayı başaracaktır’ şeklinde konuştu.
Yetkilileri masaya oturmadıkları için mi, yoksa Atatürk’e dair içerikten mi youtube sitesinin hala erişime kapalı olduğunu anlayamadığını söyleyen Eczacıbaşı, ‘Dünyaya rezil oluyoruz. Kendi kendimize yasak koyduğumuz için youtube sitesinde binlerce eğitim videosuna giremiyoruz ve global eğitimden mahrum kalıyoruz’ dedi.
Esmersoy’dan Şen’e soru
10 bin izleyicisi olduğu ifade edilen twitter ve facebook kullanıcısı ve NTV program sunucusu Burcu Esmersoy, Şen’e ‘Atatürk’e hakaret eden birisini neden takip edip işlem yapmıyorsunuz da siteleri herkese kapatıyorsunuz?’ diye sordu. Şen, buna Türkiye dışında İnternet trafiğinin izlenmesine dair prosedürün zorlu geçtiğini söyleyerek yanıt verdi. (EÖ)”