Türkiye çok ağır eleştiri – Milliyet.com.tr

Türkiye çok ağır eleştiri – Milliyet.com.tr

güncellenme zamanı 15.48 | 20.1.2010
Türkiye çok ağır eleştiri

AB’nin önde gelen isminden, Türkiye’deki internet yasakları hakkında çok ağır eleştiriler geldi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) basın özgürlüğünden sorumlu temsilcisi Miklos Haraszti, Türkiye’de internet yasasının ifade özgürlüğü alanındaki uluslararası standartlar ve AGİT’e verilen taahhütler çerçevesinde değiştirilmesi için çağrıda bulundu.

Haraszti, AGİT tarafından yasalarla internette erişimin engellenmesi konusunda hazırlatılan bir rapora atıfta bulunarak, ‘Türkiye’de İnternet yasası olarak da bilinen 5651 sayılı yasa, yürürlükteki haliyle ifade özgürlüğünü sınırlamakla kalmayıp, vatandaşların bilgiye erişim hakkını da kısıtlamaktadır’ dedi.
Sanal haklar konusunda uluslararası düzeyde tanınan bir uzman olan Yaman Akdeniz tarafından hazırlanan rapor 5651 sayılı yasanın hukuki değerlendirmesini ve tavsiyeleri içeriyor.

Haraszti yaptığı açıklamada, ‘Şu an itibariyle Türkiye’de… YouTube, GeoCities ve Google siteleri de dahil olmak üzere 3,700 İnternet sitesine erişim engellenmiştir…. Çocuk pornografisi gibi ‘kötü’ kabul edilen bazı içeriklere karşı yaptırım gerekiyorsa da, yasa bunu gerçekleştirmekten uzaktır. Bunun yerine Türkiye’den sitelere girişe tümüyle yasak getirilerek birçok paylaşım sitesi veya sosyal ağa erişim felç edilmektedir’ dedi.

‘Sonuçlar kullanılan yöntemi meşru kılmamaktadır … Sitelere Türkiye içinden erişimi engellemek, kamunun İnternetin bütününe ulaşma hakkını zedelemektedir. Buna ek olarak sitelere erişimin engellenmesi kararlarının bazıları, siyasi ve keyfi olmaları nedeniyle AGİT’in ifade özgürlüğü taahhütlerine aykırıdır.’

Yasanın değiştirilmesi veya yürürlükten kaldırılması çağrısında bulunan Haraszti ‘Türk yetkililerin yakında Türk vatandaşlarının güncel küresel bilgi toplumunun parçası olmasını engelleyen hükümleri yakında kaldıracaklarını ümit ediyoruz’ dedi.

Harastzi, medya çalışanlarına karşı uygulamalara da değinerek, ‘…Türk mevzuatının hâlâ ifade özgürlüğünü koruyan nitelikte olmadığına da dikkat çekmek isterim. Medya çalışanlarına karşı bazı ceza yasası maddelerinin kullanılması, gazetecilerin görevlerini yapamamaları tehlikesini doğurmaktadır’ dedi. (Reuters)