Radikal: Clinton’dan Türkiye’ye mesaj var!

Clinton’dan Türkiye’ye mesaj var! / Yaşam / Radikal İnternet: “ABD’deki ‘İnternet Özgürlüğü’ toplantısında Genç Siviller’i temsil eden Ceren Kenar, eline ‘YouTube’un yasağını kaldırın! Bırakın Türkiye ‘Kendini Yayınlasın’’ yazılı bir pankart verdiği Clinton’a ayaküstü eylem yaptırdı.

clinton.jpg

23/01/2010 01:17

WASHINGTON/PEKİN – ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan Türkiye’ye mesaj var: YouTube yasağını kaldırın! Mesajı, internetin 35. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Washington Newseum’da düzenlenen ‘İnternet Özgürlüğü’ toplantısına Bakan Clinton’ın özel davetlisi olarak katılan Genç Siviller getirdi. Toplantıda Genç Siviller’i temsil eden Ceren Kenar, programın sonunda, eline ‘YouTube’un yasağını kaldırın! Bırakın Türkiye ‘Kendini Yayınlasın’’ yazılı bir pankart verdiği Clinton’a ayaküstü eylem yaptırdı.

Google’ın gerdiği ilişkiler
Toplantının başka önemli gelişmeleri de vardı. Clinton, aynı salonda ABD’nin ‘herkesin bilgi ve fikirlere eşit ulaşabileceği tek bir interneti’ desteklediğini vurguladı ve internette sansür uygulayan Çin’i eleştirerek, hükümete uygulamaya son vermesi çağrısı yaptı.
Clinton’ın açıklamalarına Çin’in tepkisiyse sert oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Zhaoxu, ABD’nin bu tarz açıklamalarının iki ülkenin ilişkilerine zarar verdiğini belirterek, ‘Gerçeklerle ters düşen ve Çin-ABD ilişkilerine zarar veren bu tarz açıklama ve eylemlere karşıyız. ABD’ye gerçeklere saygı duyması ve Çin’i sözde internet özgürlüğü hakkında eleştirmeye son vermesi çağrısında bulunuyoruz’ dedi.
Devlete ait bir gazete olan Global Time ise ABD’nin ‘bilgi emperyalizmi’ yaptığını öne sürdü. Gazetede yer alan bir yazıda ‘ABD’nin özgür bilgi akışı ve sınırsız internet kampanyası, demokrasi adına kendi değerlerini başka ülkelere dayatma girişimidir’ ifadeleri yer aldı.

‘Sansür sürüyor ama bitecek’
Geçen hafta bu ülkeden tamamen çekilmesi pahasına da olsa bundan böyle Çin’in sansür politikasına uymayacağını açıklayan internet devi Google ise, sansür uygulamasını hâlâ devam ettirdiklerini ancak bunun ‘kısa bir süre içinde’ değişeceğini açıkladı. Çin hükümetiyle diyalog halinde olduklarını belirten Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, ‘Çin yasalarına uyarak hâlâ filtrelenmiş arama sonuçları sunmaktayız. Ancak bu konuda çok kısa bir süre içinde değişiklikler yapacağız’ diye konuştu. (Yaşam Servisi)