Sabah – Hrant’a sanal kurşun Agos sitesi hacklendi

Sabah – Hrant’a sanal kurşun Agos sitesi hacklendi

Çağdaş ÇETİNDEMİR, 13.02.2010

Sitenin ana sayfasına Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın ‘Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez’ yazısı önünde çekilen fotoğrafı konuldu.

AGOS gazetesi ve Uluslararası Hrant Dink Vakfı’nın internet sitesi dün bilgisayar korsanlarınca hacklendi. Sitenin ana sayfasına Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın ‘Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez’ yazısı önünde çekilen fotoğrafı konuldu ve ‘Ya seversiniz ya terk edersiniz ya da Hrant haini gibi ölüp gidersiniz’ başlıklı bir mesajı konuldu. Agos Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan olayı, ‘Basmakalıp sözler. Ulusalcıların sergilediği standart uygulama’ diyerek yorumladı. Kendilerine ‘Ak hackers’ adını veren korsanlar, sitede ‘Ogün Samast’a selam olsun’ cümlesiyle başlayan tehdit dolu bir mesaj da yayınlandı. Eylemin Türkiye Cumhuriyeti adına yapıldığının belirtildiği mesajda, ‘Eğer yazılarınızı, sözlerinizi, eylemlerinizi bizim isteğimiz doğrultusunda düzeltmezseniz yeni Ogün Samastlar, yeni Hrant Dinkler mevcut olacaktır’ denildi.

AGOS: ALIŞTIK ARTIK
Agos Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan eylemin Türkiye’deki ulusalcıların sergilediği standart uygulama olarak değerlendirerek, ‘Bizim için rutin, alıştık artık. Demokratik talepleri olan bütün azınlıklara karşı bir bakış var. Agos da ondan nasibini alıyor’ dedi. Agos Gazetesi Avukatı Fethiye Çetin ise ‘Şişli Cumhuıriyet Başsavcılığı’na hafta başı suç duyurusunda bulunacağız. Bu, hem bilişim suçları anlamında suç, hem de metnin içeriği tehdit, hakaret, suç ve suçluyu övme gibi dünya kadar suçu ilgilendiriyor’ yorumunu yaptı. Agos Yazarı Aydın Engin, Hrant Dink davasınında olup bitenlerin yanında Agos’un internet sitesinin saldırıya uğramasının çok da önemli olmadığını kaydetti. Engin, siteye konulan metnin Türkçe ve mantık bozukluklarıyla dolu olduğunu belirterek, ‘Hrant’ın ölümünün hemen ardından beyaz bere giymiş bir güruhun stadyumda bir araya gelip ‘Hepimiz Samast’ız’ diyebildikleri bir ülkede bu saldırının ciddiye alınacak bir yanı yok’ diye konuştu.

YAKALANIRSA EN FAZLA 5 YIL
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilişim Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, TCK’nın ‘sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme’ maddesine göre, bilgisayar korsanına 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini söyledi. Akdeniz, Türkiye’nin Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi’ni imzalamadığı için saldırının bu ülkelerden birinden gelmesi halinde bir yaptırım uygulanamayacağını aktardı. İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Bilişim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül ise ‘Hackerın, ne kadar açık ve iz bıraktığına bağlı olarak bulunması mümkündür’ diye konuştu.