Radikal: Sonunda Başbuğ’u da dinlediler

Sonunda Başbuğ’u da dinlediler / Türkiye / Radikal İnternet

İlker Başbuğ da yasadışı yollarla dinlenen isimler arasına katıldı.

Radikal, 20/02/2010 01:12

Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un, ‘bilgi sızdırma’ konusunda konuşurken gizlice ‘kayda alındığı’ ortaya çıktı. Başbuğ’un kayıtları internete düştü. Genelkurmay: Yurtdışındaki konuşma

İSTANBUL – Sonunda bu da oldu ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bir ortamda askerlere hitaben yaptığı anlaşılan konuşmasının ses kaydı internete düştü. Genelkurmay Başkanlığı sesin Başbuğ’a ait olduğunu kabul eden, ancak montaj yapıldığını ima eden bir açıklama yaptı.
Bazı internet sitelerinde dün öğlen saatlerinde ‘Türkiye’nin gündemini sarsacak ses’, ‘Yer yerinden oynayacak. Bu ses kaydı kime ait’, ‘Bu kayıt Başbuğ’u götürür’ başlığıyla haberler yayımlandı. Haberlerde kaydın ilk kez ‘metacafe.com’ adlı sitede yayımlandığı belirtildi ve ses kaydının çözümüne yer verildi. Radikal’in ‘yasadışı telefon dinlemelerini yayımlamama’ kararı nedeniyle içeriğini vermediğimiz kayıtlarda Başbuğ’un askerlere seslendiği, askerden bilgi sızması konusunda konuştuğu ve son gelişmeleri değerlendirdiği anlaşılıyor.
Konuşmanın nerede yapıldığı, nasıl kaydedilip, sızdırıldığı konusundaysa henüz bir bilgi yok. Konuşma sırasında zaman zaman Başbuğ’un sesini bastıran sandalye gıcırtıları dikkat çekiyor. Metinden, Başbuğ’un tüm konuşmasının değil ‘seçilen’ bölümlerinin ayıklanıp sızdırıldığı anlaşılıyor.
Başbuğ dün MGK toplantısından ayrıldıktan yaklaşık bir saat sonra, Genelkurmay Başkanlığı 19.15’te internet sitesi aracılığıyla açıklama yaptı: ‘Bazı internet sitelerinde bugün bir ses kaydına dayalı olarak yapılan bir haber yer almıştır. Yapılan ilk incelemede, söz konusu ses kaydının, sayın Genelkurmay Başkanı’nın yurtdışında askeri personele yapmış olduğu bir konuşmadan yararlanılarak düzenlendiği anlaşılmıştır.’

NATO toplantısı
Söz konusu konuşmanın Başbuğ’un 26-27 Ocak 2010 tarihlerinde, NATO üyesi ülkeler Genelkurmay Başkanları Askeri Daimi toplantısı için gittiği Belçika’da yapıldığı öğrenildi. Başbuğ’un NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Yüksek Karargâhı’nda (SHAPE) görevli Türk subaylar ile bir araya geldiği öğrenildi. Brüksel’deki NATO karargâhında iki generalin de aralarında bulunduğu yaklaşık 70 askeri personel görev yapıyor. Ancak Başbuğ’un söz konusu konuşmayı, bu personellerle yaptığı toplantıda değil, Brüksel’deki komutanlarla gerçekleştirdiği dar bir toplantıda yaptığı ifade ediliyor.
Genelkurmay’ın açıklamasındaki ‘konunmanın Başbuğ’un bir konuşmasından yararlanılarak düzenlendiği’ yönündeki ifadenin, Başbuğ’un konuşmasının kendi akışıyla değil, bazı bölümlerinin bir araya getirilerek yayımlanmasından kaynaklandığı öğrenildi. Bu da ‘montaj iması’ olarak yorumlandı.

Başbakan da…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da telefonlarının altı yıl boyunca mahkeme kararı olmadan dinlenildiği ortaya çıkmıştı. İnternete daha önce Hava Kuvvetleri’nde Tümgeneral Erol Özgil, Albay Gürsel Tokmakoğlu ve sekretere ait olduğu belirtilen ses kaydının yanı sıra, ‘Kafes Eylem Planı’yla adı gündeme gelen Koramiral Kadir Sağdıç’ın da kaydı düşmüştü. Yine son olarak ‘Balyoz Eylem Planı’nın konuşulduğu öne sürülen 5-7 Mart 2003’teki seminerdeki konuşmalar da ses kaydı olarak ortaya çıkmıştı. (Radikal)

Herkes casusluk yapabilir!
Son yılların en çok konuşulan ve kamuyonda tartışılan konularından biri ‘telefon ve ortam dinlemeleri’. Her iki dinleme de ancak mahkeme kararıyla mümkün oluyor. Bunun için de kişi hakkında yasalarda belirli suçlardan soruşturma yürütülüyor olması gerekiyor. Terör, çete, insan kaçakçılığı gibi… Ancak Ergenekon soruşturmasından sonra Türkiye şu gerçekle yüz yüze geldi:
Birçok kişi ‘yasadışı’ şekilde dinlenmişti.
Peş peşe ses kayıtları ortaya çıktı. Bunlardan bir kısmı ‘ortam dinlemesi’yle yapılmıştı.
‘Ortam dinlemesi’ yapmanın ne kadar kolay olduğu da daha önce Radikal’in yaptığı bir haberde gündeme getirilmişti. İnternet üzerinden ‘uygun fiyata’ casus dinleme cihazları ve kameralar satan bir firmanın yetkilisi, içine sim kart yerleştirilen ‘çoklu prizle’, ‘cep telefonlarına takılan bir böcekle, otomobilin gizli bir bölmesine konulan minik bir kutuyla ortam dinlemesi yapmanın mümkün olduğunu belirtmişti.