NTV: Avrupa Google’a fena taktı!

Avrupa Google’a fena taktı! – ntvmsnbc.com

Dev arama motoruna AB soruşturması açıldı. İtalya’da bir hakim, üç Google yöneticisine hapis cezası verdi.

ntvmsnbc
Güncelleme: 18:06 TSİ 24 Şubat. 2010 Çarşamba

Avrupa Birliği, dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın anti-tekel yasalarını ihlal edip etmediğini inceleyecek.

Soruşturma, Fransız Ejustice.fr, Alman Ciao.de ve İngiliz Foundem.co.uk sitelerinin şikayeti üzerine açıldı. Şikayette, bu firmalara veya ortaklarına ait servislerin internet linklerinin Google arama motorunda gösterilmediği veya listelerde en sonda gösterildiği iddia edildi.

Google’dan yapılan cevabi açıklamada, hiç bir arama motorunun mükemmel olamayacağı, sürekli geliştirilen en gelişmiş Google arama motorunun da mükemmel olmadığı belirtildi. Google yetkilisi, iddia edildiği gibi bir ‘rakip filtreleme’ sisteminin bulunmadığı vurgulandı.

Google’ın dün ve bugün başına açılan işler bununla da bitmedi. İtalya’da da bir hakim, Google Video’ya bir kullanıcı tarafından yüklenen ve bir okul çocuğunun arkadaşlaır tarafından tartaklandığını gösteren video yüzünden ülkedeki üç üst düzey Google yöneticisini 6’şar ay hapse mahkum etti.

Mahkeme, yöneticilerin cezalarını tecil ederken, Google şirketinin Genel Merkezi, temyize başvuracağını açıkladı.

Cezaya çarptırılan yöneticilerin hiçbirinin şu anda İtalya’da yaşamadığı belirtildi.

İtalya’da Down Sendromlu insanlara yardım için kurulan Vivi Down Derneği ve videoda gösterilen erkek çocuğun babası, cep telefonu ile çekilen görüntülerin Eylül 2006’da Google Video sitesine yüklenmesinden sonra dava açmıştı.

Savcı, karardan sonra mahkeme önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘bir şirketin hakları, bir kişinin onurundan daha üstün değildir. Bu karar açık bir mesaj veriyor’ dedi.

Google Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada ise mahkum olan yöneticilerin ‘bu videoyu ne çektikleri, ne siteye yükledikleri, ne de izledikleri, ama yine de suçlu bulundukları’ belirtilerek, bu tür sitelere yüklenen görüntülerden sitelerin sahibi şirketlerin sorumlu olamayacağı savunuldu.

Açıklamada, kararın ‘internetin üzerine kurulduğu özgürlük açısından hayati bir sorunu gündeme getirdiği’ de ileri sürüldü.

Google mahkemede videoyu, kendilerine bilgi verilir verilmez kaldırdıkları ve soruşturma boyunca görüntülerdeki çocuğu taciz edenlerin belirlenip adalet önüne çıkarılması için İtalyan yetkilileri ile işbirliği yaptıklarını savunmuştu.

Mahkemenin ceza verdiği Google yetkililerinden David Drummond ise yaptığı açıklamada, kararın ‘tehlikeli bir örnek oluşturduğunu’ ve kendileri gibi herhangi bir internet sitesinin her yöneticisinin benzer şekilde sorumlu bulanabileceğini belirtti.

Drummond, İtalya ve Avrupa yasalarının bu konuda açık olduğunu, kendileri gibi internet şirketlerinin, sitelerine yüklenen videoların içeriğini izlemelerinin gerekmediğini savundu.

Savcı ise duruşmalarda, Google’ı ihmalle suçladı ve bazı internet kullanıcıların videoyu gördükten sonra rahatsız olup kaldırılması için not yazmalarından sonra bile, videonun 2 ay yayında kaldığını ifade etmişti.