Korsan ihbar hattı ‘pes’ etti – Ozgurdurum.net
Yıllardır korsanla mücadele eden uluslararası şirket, cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle Türkiye bürosunu kapattı
28 Şubat 2010, 13:44
Sinema salonlarında ya da evde seyrettiğimiz DVD veya VCD’lerde filmlerin öncesi ve sonrasında beliren bir korsan ihbar hattı, hepimizin hafızalarına kazınmıştı. Özellikle son 10 yıldır, her alanda giderek artan korsan yayıncılığa karşı başarıyla mücadele eden korsan ihbar hattını yöneten AMPEC Filmcilik ve Ticaret Şirketi, korsan filmcilerin yeterli cezaları almamaları, işlerine devam etmeleri ve artan ekonomik girdiler nedeniyle korsanla mücadelesini noktalamak zorunda kaldı. Dünyanın en büyük yedi film üreticisi şirketin kurduğu, Los Angeles merkezli MPA’in, 1987’den beri Türkiye’deki temsilciliğini yapan ve yılda ortalama 700 baskın gerçekleştiren AMPEC, vizyona yeni giren filmlerin ya da bilgisayar oyunları korsanlarına karşı avukat, eski polis ve askerlerden oluşan bir kadro ile mücadele ediyor, davaların da takipçiliğini yapıyordu.
KRİZ DE ETKİLEDİ
ABD film endüstrisinin dünya genelinde 3 milyar, Türkiye’de ise 35 ile 40 milyon dolarlık bir maddi kayba uğramasına neden olan korsanların korkulu rüyası haline gelen ve bu alandaki mücadelede başarılı olan şirketin, kapısına kilit vurmasında cezaların caydırıcılığının yetersizliğinin yanı sıra, krizin de etkili olduğu belirtiliyor. Kriz nedeniyle zor günler yaşayan dev film şirketleri, korsanla mücadele ettikleri 47 ülkeden, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 18’inde kurulu bulunan bürolarını tasfiye etme kararı aldı. Geçtiğimiz yılın ortasından itibaren sessiz sedasız tasfiye sürecine giren ve çalışmalarını durduran AMPEC yetkilileri, konu ile ilgili açıklama yapmak istemedi.
Türkiye’ye başarı ödülü
AMPEC verilerine göre İstanbul’da Kadıköy, Tahtakale ve Beşiktaş, Ankara’da Maltepe Pazarı, İzmir’de Sevgi Yolu, Çankaya en çok korsan yapılan yerler. Anadolu’da ise Gaziantep, Diyarbakır ve Adana’da da yoğun olarak korsan var. 1987 yılından itibaren Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan AMPEC, 2000’li yılların başından itibaren, Türkiye genelinde yılda ortalama 700-800 korsan film baskınına imza attı. AMPEC, etkili mücadelesi nedeniyle 2005 yılında, MPA’ya üye 47 ülke arasında korsanla mücadelede en başarılı organizasyon ödülünü almayı başardı. AMPEC’in en son verilerinden biri de 2008’e ait. Buna göre; 2008’de 738 araştırma yapan şirket, 656 baskın gerçekleştirdi. Bu baskınlarda ele geçirilen DVD sayısı 701 bin 42, VCD sayısı 286 bin 42, Playstation 2 DVD sayısı 170 bin 974, Playstation 1 CD sayısı 4 bin 610, yazılım CD sayısı 16 bin 933 oldu.
Ortak mücadele
KORSANLA mücadelede olumlu bir adım atıldı. İçişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında önceki gün korsanı önlemede ortak mücadeleye ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre işbirliği protokolü, 81 ilde sertifika denetim komisyonları kurulmasını öngörürken, ilk denetim komisyonları ve sertifika denetim komisyonlarının fikri hak ihlalleriyle mücadele ekseninde daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor. Protokol, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde fikri mülkiyet hukuku kapsamında uygulamada birlik sağlanması ve karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm yollarını geliştirilmesi amacıyla ortak strateji ve politikalar geliştirmeyi hedefliyor.