Gerçek Gündem: Türkiye’nin ihtiyacı…

Gerçek Gündem: Türkiye’nin ihtiyacı…: “CHP ve RSF’den dava tepkisi

04 Mart 2010

Cumhurbaşkanlığı’nın açtığı davanın ilk duruşması yapıldı. Yarkadaş ne dedi?

Cumhurbaşkanlığı’nın şikayeti üzerine ifade veren Gazeteci Barış Yarkadaş, ‘Yeni davalarla karşı karşıya kalmamak için Abdullah Gül haberlerini okurların yorumuna kapattık. Bir anlamda oto-sansür uyguluyoruz’ dedi. RSF ve CHP de davayı gündeme taşıdı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye’ye yönelik sözlerini yayımlayan Gerçek Gündem.com ‘Türkeli27’ rumuzlu okuru yüzünden davalık oldu. Sarkisyan’ın Türkiye’ye meydan okuduğunu, bu cesaretin ise Abdullah Gül’ün tavrından kaynaklandığını iddia eden Türkeli27 rumuzlu okurun yorumu Cumhurbaşkanlığı’nı harekete geçirdi. 24 Nisan 2009’da yayımlanan yorumda ‘hakaret’ olduğunu iddia eden Türkiye Cumhurbaşkanlığı, yorumu yayımlayan Gerçek Gündem.com Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş hakkında dava açtı. Yarkadaş’ın, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunu içeren Türk Ceza Kanunu’nun 299/1, 2, 3 ve 53. maddelerinden cezalandırılması istendi.

DÖRT AVUKAT SAVUNDU

Cumhurbaşkanlığı’nın şikayeti, Adalet Bakanlığı’nın da izin vermesi üzerine açılan davanın ilk duruşması Kadıköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukat Nalan Gonca Çelik, Metin Florinalı, Erdal Doğan ve Sennur Beyboğa’nın savunduğu Barış Yarkadaş, ‘Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelik hakaret kastımız ve niyetimiz yok. Zaten isnat edilen suçu da ben işlemedim. Yazmadığım bir yorum yüzünden yargılanıyorum’ dedi.

‘HAKARET KASTIMIZ YOKTU’

İnternet sitesinin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni olduğunu belirten Yarkadaş, savunmasına şöyle devam etti: ‘Cumhurbaşkanlığı’nın söz konusu şikayeti üzerine hakaret kastımız ve niyetimizin olmadığını göstermek için hiçbir hukuki zorunluluk yokken yorumu siteden kaldırdık. Sitemize günde yaklaşık üç bin okur yorumu gelmektedir. Söz konusu yorumun yayımlandığı dönemde okurların düşünceleri filtre kullanılmadan sayfaya konuluyordu. Ancak bu şikayet sonrası yeni bir yazılımla yorumları denetimden geçirmeye başladık. Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin haberleri ise yoruma tamamen kapattık. Artık hiç kimse bizim sitemizde Gül’e ilişkin herhangi bir şey yazamıyor.’

OTO – SANSÜR DİYALOĞU

Hakim Tahsin Doğan’ın ‘Yorumlar için oto-kontrol mü uygulamaya başladınız?’ demesi üzerine, Barış Yarkadaş, ‘Oto kontrol uyguluyoruz. Daha doğrusu bunun adı oto-sansürdür. Yeni bir davayla karşı karşıya kalmamak için oto-sansür uyguluyoruz’ cevabını verdi. Yarkadaş’ın Avukatı Erdal Doğan da yapılan uygulamayı ‘oto-sansür’ olarak niteledi.

Bunun üzerine Hakim Tahsin Doğan, ‘Peki yorumları şimdi nasıl yayımlıyorsunuz? Neye göre karar veriyorsunuz?’ sorusunu yöneltti. Barış Yarkadaş, ‘Hakaret ve eleştiri herkesin bakışına göre değişiyor. Size göre hakaret olan bir söz, biz gazeteciler açısından hakaret olarak görülmeyebiliyor. Hukuk bilgimiz ve sezgilerimize göre yorumları yayımlıyoruz. Bu dava sonucunda yayımlanan yorumun suç olup olmadığına da zaten yine siz karar vereceksiniz’ dedi.

DÜNYADA CEZA SİSTEMİ YOK

Sitede yayımlanan yorumu kendisinin yazmadığını, Türkeli27 rumuzunu kullanan kişinin Bilişim Suçlarıyla Şube Müdürlüğü tarafından Danimarka’da yaşadığının tespit edildiğini de aktaran Yarkadaş, ‘Yazmadığımız bir yorum yüzünden yargılanıyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde de bu tür davalar var. Ancak o ülkelerde eğer bir suç varsa, suça konu olan içerik yayından kaldırılıyor. Biz de aynısını yaptık. Mahkeme kararı olmamasına rağmen şikayete konu olan yorumu sayfadan kaldırdık’ ifadesini kullandı.

AVUKATLAR: SUÇUN ŞAHSİLİĞİ İLKESİ VAR

Gerçek Gündem.com Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş’ın ardından söz alan Avukat Erdal Doğan ile Metin Florinalı da müvekillerinin beraatini istedi. ‘Suçun şahsiliği’ ilkesi gereğince Yarkadaş’ın yargılanamayacağını söyleyen avukatlar ‘Müvekkilimiz hakaret niyetinin olmadığını göstermek için zaten yorumu sayfadan kaldırmış. Hatta daha da ileri gidilerek bir anlamda oto-sansür uygulanarak Gül’e ilişkin tüm yorumlar kapatılmış. TCK’nın 299. maddesi açıktır. Suç işlediği iddia edilen kişinin yargılanması gerektiği hükmü vardır. Burada ise suça isnat edilen yorum müvekkilimiz tarafından yazılmamıştır. Bu Emniyet Müdürlüğü’nün kayıtlarında da vardır’ dedi. Yorum ve eleştiri noktasında AİHM’in sanık lehine birçok kararı olduğunu da dile getiren Doğan ve Florinalı ‘Davanın hem esastan hem de usülden bozulmasını’ talep etti.

Gerçek Gündem.com Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş ile avukatların savunmasını dinleyen mahkeme heyeti duruşmayı 9 Haziran 2010 tarihine erteledi.

‘KAHRAMAN OLMAMIZ MI GEREKİYOR?’

Dava sonrası gazetecilere açıklama yapan Barış Yarkadaş ise ‘Türkiye’de gazetecilik yapmak gitgide imkansız hale geliyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bir konuşmasında (Türkiye’de gazetecilik yapabilmek için kahraman mı olmak gerekiyor?) diye sormuştu. Bugün bunun somut bir örneğini yaşıyoruz. Yazmadığımız ancak yayımladığımız bir yorum yüzünden 5 yıl hapsimiz isteniyor. Peşpeşe davalar açılıyor. Neyi yayımlayıp neyi yayımlayamayacağımız konusunda tereddüt içindeyiz’ dedi.

Cuma günü görülecek bir diğer basın davasında da 2.5 yıl hapsinin istendiğini hatırlatan Yarkadaş, ‘Türkiye demokratikleşiyor, diyenler bu tablo karşısında sessiz. Bu nasıl demokratikleşme? Bir süre sonra ne yazacak, ne de konuşulabilecek herhangi bir mecra kalmayacak’ ifadesini kullandı. Gazetecilerin yaklaşık 4 bin davayla karşı karşıya olduğunu da belirten Yarkadaş, ‘2010 yılında birçok meslektaşımız ne yazık ki cezaevine girecek’ dedi. Duruşmayı Akşam Gazetesi Yazarı Mustafa Dolu, CHP Basın Danışmanı Veysi Şahin ile CHP Saymanı İlhan Çelik de izledi.

CHP SORU ÖNERGESİ VERDİ

Öte yandan, CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok ise Cumhurbaşkanlığı’nın şikayeti üzerine Gazeteci Barış Yarkadaş’a dava açılmasını TBMM gündemine taşıdı. Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Baytok, ‘Cumhurbaşkanlığı’nın şikayeti üzerine kaç soruşturma yapıldı, bunların kaçı davaya dönüştü?’ diye sordu. Baytok, soru önergesinde gazetecilerin ceza davalarıyla mağdur edilmemesi için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını da istedi.

RSF: BU ELEŞTİRİLERİ BASTIRMA GİRİŞİMİDİR

Merkezi Fransa’da bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) de davayla ilgili bir açıklama yaptı. Örgütün internet sitesinde yer alan açıklamada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Gazeteci Barış Yarkadaş’a dava açması ‘eleştirileri bastırma girişimi’ olarak değerlendirildi.

Barış Yarkadaş’ı Avukat Erdal Doğan, Metin Florinalı, Gonca Çelik ve Sennur Beyboğa savundu. Fotoğraf: Serkan Ulu

*****

TCK 299 NEYİ KAPSIYOR?

TCK’nın 299. maddesi, suçun basın yoluyla işlenmesi halinde sanığın 5 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasını öngörüyor. Ayrıca, sanık suçlu bulunduğu taktirde seçme ve seçilme hakkı elinden alınıyor. Ceza alan kişi herhangi bir şirkete ortak olamıyor, vasi atayamıyor.