Bianet: Türkiye İnternet Sansüründe Artık RSF’nin “İzlediği” Bir Ülke

Bianet: Türkiye İnternet Sansüründe Artık RSF’nin “İzlediği” Bir Ülke – Bianet: “Türkiye İnternet Sansüründe Artık RSF’nin ‘İzlediği’ Bir Ülke

RSF, Rusya ile birlikte Türkiye’yi, İnternet sansürü bakımından ‘izlemeye alınan ülkeler’ kategorisine aldı. Türkiye’de tabuların Atatürk, Ordu, azınlık sorunları, ulusal itibara dair konular olduğunu açıklayan RSF, youtube sansürü ve 5651 Sayılı İnternet Yasası’na dikkat çekti.
Paris – BİA Haber Merkezi
12 Mart 2010, Cuma

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, İnternet sansürü bakımından izlemeye aldığı ülkeler arasına Türkiye’yi de kattı.

Türkiye’de tabuların Atatürk, Ordu, azınlık sorunları (özellikle Kürtler ve Ermeniler) ve ulusal itibara dair düşünceleri kapsadığını açıklayan RSF, Türkiye ile Rusya’yı ‘İzlemeye Alınan Ülkeler’ kategorisine yerleştirdi.
Youtube yasağı ve yargı baskılarına uyarı

Genel Sekreter Jean-François Julliard ve Yeni Medya Bürosu sorumlusu Lucie Morillon’un yaptıkları ortak açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Belarus ve Tayland’ın ‘İzlemeye Alınan Ülkeler’ içerisinde kalmasına karar verildiği bildirildi.

Dünyada daha özgür bir habercilik yolundaki mücadelenin artık daha ziyade İnternet üzerinden verildiğine işaret eden RSF, Türkiye’de kapatılan binlerce site içerisinde youtube sitesine erişim yasağı konmasının tepkilere neden olduğunu bildirdi; ‘Bu konularda düşüncelerini açıklamak isteyen blog sahipleri ve İnternet kullanıcıları özellikle de yargısal baskılarla karşılaşıyorlar’ dedi.
‘İnternet düşmanı’ 12 ülke

Kremlin’in medyanın genelini denetime tabi tutmasıyla İnternetin Rusya’da en özgür iletişim ortamı haline geldiğine işaret eden RSF, ‘Bu özgürlük, blog sahiplerinin gözaltına alınması ve yargılanması, ‘aşırı’ bulunan sitelerin yasaklanmasıyla tehdit altında’ diye bildirdi.

RSF’nin ‘İnternet’e Düşman Ülkeler’ listesiyse Suudi Arabistan, Miyanmar, Çin, Kuzey Kore, Küba, Mısır, İran, Özbekistan, Suriye, Tunus, Türkmenistan ve Vietnam’dan oluşuyor.
Raporda Türkiye

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) göre, Türkiye’de bir kısmı ‘keyfi ve siyasi nedenlerden’ olmak üzere, yaklaşık 3 bin 700 site yasaklı. Bu sitelerden birçoğu ya yabancı ülkelerden yayın yapıyor ya Kürt Sorunu’nu ele alıyor ya da eşcinsel topluluklarının denetiminde bulunuyor.

Hiç kuşku yok ki, bu sansür vakalarından en medyatik olanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına ve Türkiye ulusuna saldırdığı kanaatine ulaşılan video kesitlerine yer verdiği için Mayıs 2008’den bu yana erişimi yasaklanan youtube küresel video paylaşım sitesine yönelik olandır.

Mart 2007 ile Haziran 2008’i kapsayan dönemde mahkemeler, youtube sitesinin erişime kapatılmasıyla ilgili 47 karar aldılar. İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD), ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle konuyu AİHM’e taşıdı. Myspace.com sitesi de Eylül 2009’de ‘telif hakları ihlal ettiği’ gerekçesiyle kapatıldıktan sonra ertesi ay yeniden hizmete açıldı.

Raporda, Günlük gazetesine ait site ile istanbul.indymedia.org haber sitesine getirilen erişim yasağı, Gerçek Gündem sitesinden Barış Yarkadaş, Güneşin Çocukları sitesinden Ali Barış Kurt ve Mehmet Kökçüoğlu’ya açılan davalar, Adıyaman’da gergerfirat.net sitesinden Hacı Boğatekin ve Gergerim.com sitesinden Cumali Badur hakkında verilen cezalar da yer aldı.

Ayrıca, gazetevatan.com sitesi yayın yönetmeni Aylin Duruoğlu ve Devrimci Hareket dergisi çalışanı Mehmet Yeşiltepe’nin 10 aylık tutukluluktan sonra tahliye edilmesi ve Agos gazetesi sitesinin Hrant Dink’in katil zanlısına hayranlık besleyenlerce sabote edilmesi de raporda yer aldı. (EÖ)”

(Via .)