Yasaklı sitelerin ilacı Opera | Ankara Haber

Yasaklı sitelerin ilacı Opera | Haber: “Yasaklı sitelerin ilacı Opera
Erişim yasakları ile başı dertte olanların sorunlarına Opera’dan sürpriz bir çözüm geldi. “

04 Mayıs 2010 / 20:35

Doç. Dr. Yaman Akdeniz’in hazırladığı Cyber Rights (Siber Haklar) adlı internet sayfasında Türkiye’den erişime yasak olan sitelere Opera tarayıcısı kullanarak erişilebildiğinin bildirilmesi büyük yankı uyandırdı.

Geçen hafta Kazakistan’da düzenlenen Avrasya Medya Forumu’nda olaydan haberdar olduğunu belirten Yaman Akdeniz, Kazakistan’daki kullanıcıların Opera tarayıcısı kullanarak Kazakistan’dan erişimi yasaklanmış sitelere girebildiklerini gördüğünü ve aynı şeyin ülkemizden de yapılabileceğini bildirdi.

Erişimi kapatılmış sitelere girebilmek için önce Internet Explorer ya da Mozilla Firefox yerine Opera (http://www.opera.com) tarayıcısını kullanıyor olmanız gerekiyor.

Daha sonra tarayıcının sol altında bulunan yeşil renkli TURBO tuşuna bastığınızda erişimi engellenmiş sitelere rahatlıkla girebiliyorsunuz. Google Sites (sites.google.com) ile yaptığımız denemelerde bu yönetim işe yaradığına bizzat şahit olduk.

Bu aslında internette dolaşmayı hızlandırmak amacıyla geliştirilmiş bir özellik ama beklenmedik bir şekilde internet yasaklarıyla boğuşan ülkelerdeki kullanıcılar için de adeta bulunmaz bir nimet olmuş durumda.

Bütün başarısına rağmen Opera’nın Turbo modu ile Youtube yasağı delinemiyor. Youtube dışında erişimi engelli pek çok siteye ise sorunsuz girilebiliyor.