El Mundo’ya erişim engelleme tehdidi

Türkiye basın özgürlüğü ve sansür konusunda – Alanya Haber Sitesi-Alanya haberleri, Alanya anketi, Alanya`nın beldelerinden haberler, siyasi haberler, magazin haberleri, köşe yazıları, Alanya ilanları, Alanya rehberi, Haberci: “Türkiye basın özgürlüğü ve sansür konusunda

İspanya’nın El Mundo gazetesi görüntüleri yayınlamaya devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın El Mundo’ya ‘Görüntüleri kaldır’ ultimatomuna karşı gazete, Türkiye’nin basın özgürlüğü ve sansür konusunda en geri ülkelerden biri olduğunu bildirerek videoyu kaldırmayı reddetti.

Eski sekreteri ve 2007’de milletvekili yaptığı Nesrin Baytok ile yatak orasında yakalanan CHP eski lideri Deniz Baykal’a ait video görüntüleri Türkiye ve İspanya’nın arasını açtı. Yatak odası görüntülerine Türkiye sınırları içerisinde yasak konulmasına rağmen, İspanya’nın El Mundo gazetesi görüntüleri yayınlamaya devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın El Mundo’ya ‘Görüntüleri kaldır’ ultimatomuna karşı gazete, Türkiye’nin basın özgürlüğü ve sansür konusunda en geri ülkelerden biri olduğunu bildirerek videoyu kaldırmayı reddetti.

GAZETE TEHDİT EDİLMİŞ

Konuyla ilgili olarak El Mundo’nun haberi şöyle ‘Türkiye muhalefet liderinin sevgilisiyle video görüntüleri nedeniyle ELMUNDO.es’e erişilmesine engel koyacak

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Salı günü ELMUNDO.es’de yayınlanan video görüntülü haber sonrası, eğer yayından kendi isteğimizle kaldırmazsak ülke içinden ELMUNDO.es sayfalarına ulaşılmasını engellemekle tehdit etti.

BİLGİ İLETİŞİM BAŞKANLIĞI UYARMIŞ

Söz konusu haber, mubabirimiz Fran Martinez’in Türkiye’de muhalefet lideri Deniz Baykal’ın eski sekreteri (şimdiki milletvekili) Nesrin Baytok ile çıplak görüntülerinin yayınlanması sonrası parti başkanlığından istifa etmesini bildirdiği görüntülü haberdi. Görüntüler habervaktim.com adlı sitenin haberinden sonra birçok websayfasında yer bulmuştu. Hükümete bağlı Bilgi İletişim Teknoloji Başkanlığı tarafından imzalı ilk uyarı ELMUNDO’nun daha sonraki sayısında yer aldı: ‘Söz konusu haberin gidişatı konusunda çok sayıda şikayet alıyoruz, haberinizin içeriği Türkiye’de yasak olduğu için bir saat içinde yayından kaldırmanızı rica ediyoruz, aksi halde Türkiye’den ulaşımını hemen engelleyeceğiz.’

TELEFONLA DA ARAMIŞ

Bir saatlik zaman sınırı websiteye erişimin kesintisi olmaksızın geçti. Ardından, Perşembe günü bu kurumun bir görevlisi ELMUNDO’yu arayarak aynı ultimatomu bu kez sözlü olarak verdi: ‘İçerdiği görüntüler, bir siyasal parti liderimizin özel yaşantısını ihlal içermektedir. Bu da 5651 numaralı yasanın ihlalini varsayar’ diyordu Telekomünikasyon Başkanlığının görevlisi olduğunu söyleyen Mutlu Cerit.

EL MUNDO’YA ‘MÜSTEHCENLİK’ UYARISI

Söz konusu 5651 nolu yasa 2007’de Türkiyede parlamento tarafından onaylandı ve websitelerinin içeriğinin suç içermemesi, yasaklı madde ticaretinin ve fuhuşun yapılmaması ve Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Ataturk’e hakaret edilmemesi vb konuları düzenliyordu. Bu yasaya dayanarak mahkeme kararı ya da Telekomünikason Konseyi kararıyla herhangi bir websayfasına ulaşıma engel konulabiliyordu. Cerit’e göre, ELMUNDO’nun haberindeki görüntü ‘müstehcenlik’ içerdiği için yasayı ihlal ediyordu. Bu kez iki saat içinde görüntüler çıkarılmazsa, Türkiye’den engelleneceğini bildirerek tehditte bulundu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE GETİRİLEN KISITLAMALAR

Sınır Tanımayan Muhabirler listesindeki sıralamaya göre Türkiye basın özgürlüğü açısından 175 ülke arasında 12. sırada. Oysa bir yıl önce 102. sıradaydı. Yazarlar Birliği verilerine göre hala 40 civarında gazeteci cezaevlerinde yatıyor. Son 2 yılda Myspace ve Youtube başta olmak üzere 2601 websayfası kapatıldı. Fran Martínez’in bildirdiğine göre söz konusu video ‘bu olay resmi olarak araştırıldığı için ve Senyor Baykal’ın mahremiyeti nedeniyle’ Türkiye’de artık yasaklı.

kaynak:habervaktim.com