Bu sitelere 24 yaşından küçükler giremez

Bu sitelere 24 yaşından küçükler giremez

08 Mart 2011

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK)nın alkollü içki ve tütün yönetmeliği tartışmaları henüz soğumadan Torba Yasa’daki düzenleme ile internet üzerinden içki satışının önü de resmen kapanmış oldu.

Yasak internet ortamında satış yapan şirketlerle birlikte zincir mağazaların sanal marketlerini de etkiledi.

Gazeteport’dan Hatice Nazlı Aydoğan’ın haberine göre, içkimgelsin.com, içkiburada.com gibi internet üzerinden içki satışı yapan şirketler sitelerine ‘Torba yasası (6111 sayılı Kanunun 175. Maddesi) gereğince online içki sipariş hizmetimizi durdurmuş bulunmaktayız’ ibaresi ile müşterilerini bilgilendirdi.

Migros’un sanal marketi Kangurum.com ve CarrefourSa’nın Gima-SenAl Marketi’n de alkollü içecek sipariş ve satış uygulamasını kaldırıldı.

Kangurum.com’da reyon seçenekleri arasında alkollü içecekler bulunmuyor. Gima Sen-al.com da ise alkollü içecek reyonu seçeneği bulunmasına rağmen ürün listesinde alkollü ürün ismi yeralmıyor.

Sanal market müşterileri bundan sonra tütün ürünlerinde olduğu gibi alkollü içecekleri de internet üzerinden sipariş vererek satın alamayacak.Bu yasayı ihlal edenlerin ise internet erişimi engellenecek.

SİTELERE +24 BARAJI

TAPDK’nın son düzenlemesi ve yine Torba Yasa ile TAPDK’nın 175. maddesindeki değişiklikler alkollü içecek şirketlerini de harekete geçirdi.

Yasağın ardında alkollü içki üreticisi ve satıcısı şirketler hem TAPDK’nın yönetmeliğinde hem de Torba Yasa’nın ilgisi maddesinde yeralmamasına rağmen internet sitelerine +24 uyarısı getirdiler.

Örneğin Efes Pilsen ya da Efe Rakı internet sitesini ziyaret etmek istediğinizde açılış sayfasında karşınıza ‘ 24 Yaşından Büyük müsünüz’ sorusu geliyor. Evet’i tıklarsanız siteyi ziyaret edebiliyorsunuz. Hayır butonunu tıkladığınızda ise ‘ Web sitemizi gezmek için 24 yaşından büyük olmalısınız.İlginize teşekkür ederiz’ cevabı ile karşılaşıyorsunuz.

Uygulama sadece yerli içki üreticilerini kapsamıyor. Yabancı içki üreticisi bir şirketin internet sayfasının Türkiye’den ziyaret etmek istediğinizde 24 yaş sorgulaması yapılırken yurtdışından yaptığınız aramalarda sorgulama yapılmıyor. Yerli içki üreticilerinin sitelerini yurtdışından ziyaret etmek istediğinizde de sorgulama yapılmıyor.

Efes Pilsen yetkilileri tarafından yapılan açıklamada internet sitesindeki uyarı ile ilgili olarak şöyle denildi:

‘TAPDK’nın yönetmeliğinin hayata geçmesi sonrasında, reklam uygulamalarında gençlerin hedeflenmesinin yasak kapsamına alınmasına bağlı olarak (genç tanımının yönetmelik gereği +24 olarak belirlenmesi ve internet sitelerinin de bir tanıtım mecrası olması sebebiyle) Efes’e ait web sitelerine +24 yaş sınırlaması getirilmiştir.’

ZİYARETÇİLERE YASAL UYARI

Bazı şirketler ise sitedeki içeriğin reklam sayılarak kapatma gerekçesi olarak kabul edilebileceği endişesi ile sitelerin açılış sayfasından ziyaretçilerine yasal uyarıda bulunuyor. Şirketler , sitenin içeriğinden doğacak sorumluluğu, açılış sayfasında ’24 Yaşından Büyük müsünüz?sorusunu ‘ EVET’olarak yanıtlayan ziyaretçilere bırakıyor.

Türk Tuborg, sitesindeki yasal uyarıda şu ibarelere yer verdi.’Bu sitenin sahibi Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii A.Ş.’dir. (Bu metin içerisinde kısaca ‘Türk Tuborg’ olarak anılacaktır) Bu site, Türk Tuborg hakkında genel bilgi sağlamak ve faaliyetlerini duyurmak amacıyla işletilmektedir. turktuborg.com.tr sitesinde yer alan içerik, bilgi edinme dışında başka bir amaçla kullanılamaz, yorumlanamaz. Bu sitede yer alan bilgiler Türk Tuborg tarafından değiştirilebilir. Bu sitede yer alan bilgiler ve içerik Türk Tuborg’un yazılı izni alınmaksızın kısmen veya tamamen kopya edilemez, dağıtılamaz, değiştirilemez, çoğaltılamaz, kiralanamaz hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Türk Tuborg’un Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu vb. ilgili diğer mevzuat gereği koruma altındaki mali ve manevi haklarına halel getirecek herhangi bir uygulamada bulunulamaz. Bu sitede yer alan herhangi bir bilgiyi, herhangi bir şekilde tahrif etmek cezai ve hukuki sorumluluğu doğuracaktır. Bu web sitesinin yayınlanması, hiç bir kişi ve/veya kuruluşa herhangi bir konuda, herhangi bir hak bahşetmez ve herhangi bir taahhüt içermez. Sitede yer alan bilgilere dayanarak verilecek her türlü karar ile ilgili tüm sorumluluk, bu siteyi ziyaret eden kişiye aittir.Türk Tuborg bu web sitesinde yayınlanmış bilgiler ya da bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden veya siteye ulaşılamamasından doğabilecek zarardan dolayı sorumluluk kabul etmez.. Türk Tuborg web sitesine veya bu siteden bağlantı yapılarak ulaşılan herhangi bir web sitesine girilmesi veya bunların kullanımından doğabilecek doğrudan veya dolaylı zararlardan, Türk Tuborg sorumlu değildir. Sitede yer alan bilgilerin çeşitli nedenlerle güncellenememesi; veya sitede olabilecek bir yanlışlık veya eksiklikten Türk Tuborg sorumlu değildir. Site ve içeriğindeki bilgilerin kullanımından doğabilecek ihtilaflarda, Türkçe Yasal Uyarı metninde belirtilen hususlar esas alınacaktır. Sitemizi ziyaret eden kullanıcılar yukarıdaki koşulları, kabul etmiş sayılacaktır.

TORBA YASADA NE DEĞİŞTİ?

Torba yasanın 175. maddesi; 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesindeki ‘veya niteliğine uygun olmayan’ ibaresi metinden çıkarılmış; aynı fıkraya ‘satışa arz eden veya satanlar’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘ile ambalajları üzerinde bulunan ürün bilgileri ile bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin içerdiği bilgilerin farklı olması halinde, bu ürünleri üreten veya ithal edenlere’ ibaresi eklenmiş; aynı maddenin beşinci fıkrasının (k) bendinde yer alan ‘izinsiz olarak veya Kurum düzenlemelerine aykırılık oluşturacak şekilde’ ibaresi metinden çıkarılmış ve aynı bendin sonuna ‘Satışın internet ortamında yapılması halinde, 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda öngörülen usullere göre erişimin engellenmesine karar verilir ve bu karar hakkında da anılan Kanun hükümleri uygulanır.’ cümlesi eklenmiş; aynı maddenin beşinci fıkrasının (ı) bendindeki ‘ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satışa arz edenlere’ ibaresi metinden çıkarılmış; aynı maddenin beşinci fıkrasına (n) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (o) bendi eklenmiş; aynı maddenin dokuzuncu fıkrasının birinci cümlesine ‘ve (j)’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘ile (o)’ ibaresi eklenerek yapılan değişikliği içeriyor.

Kısaca, alkollü içkinin internet üzerinden satışı durumunda, 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda öngörülen usullere göre erişimin engellenmesine karar verilmesi ve bu karar hakkında da anılan Kanun hükümlerinin uygulanmasını öngörüyor.

4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı kanunun 8 maddesi ise erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesine neden olarak, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan; İntihara yönlendirme (madde 84), Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190), Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194), Müstehcenlik (madde 226), Fuhuş (madde 227) ve Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) gibi suçları içeriyor.

YASAKLAR KONSERLERLE BAŞLADI

TAPDK’nın içki yasağı ile ilgili uygulamalar konserlerle başlamıştı.Pek çok etkinlik ve konser yasa gereği 24 yaşında küçüklere yasaklanmış hatta konser düzenleyen gece kulübü ve barlar yaş sınırı ile ilgili açıklama yaparak 24 yaş altındaki gençlerin katılamayacakları konser ve etkinlikleri yayınlamak zorunda kalmışlardı.