Basın Konseyi’nden TIB’e eleştiri

Basın Konseyi | Press Council: “BASIN KONSEYİ, ‘GOOGLE’A VE ‘YOUTUBE’A ULAŞIMI ENGELLEYEN TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NI ‘YA İŞLEMİ GERİ ALMAYA YA DA YAPTIKLARININ HUKUKA UYGUNLUĞUNU AÇIKLAMAYA’ ÇAĞIRDI.

09 Haziran 2010 Çarşamba

Basın Konseyi Genel Sekreteri Av. Ersü Oktay Huduti, ‘Google’ ve ‘YouTube’a ulaşımı engelleyen TİB’i ya getirdiği engelleri kaldırmaya veya yaptıklarının hukuka uygun olduğunu ispatlamaya davet etti. Huduti şöyle dedi:

‘Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) –kendi açıklamasına göre- Ankara’daki bir Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına dayanarak internetten hizmet alanların önüne yeni engeller koymuştur. Kurum bunu hizmet sunanların IP (Internet Protokol) numarasını (bir bakıma hizmet verenlerin internetteki teknik adresini) erişim listesinden çıkartarak yapmaktadır. Kurum bunu kamuoyuna ‘IP adreslerini güncelleme’ diyerek yutturmak istemektedir. Sonuçta Google’ın birçok hizmeti erişilemez hale gelmiş yahut erişim çok yavaşlamış kısaca internet kullanımında sorunlar yaşanmıştır.

TİB’in yaptığı yanlıştır hatta hukuksuzdur çünkü sözü edilen Mahkeme yalnızca belli bir ‘alan adı’na (web sitesi adresine) ulaşmayı ve ona hizmet veren üç merkezin IP adresine erişimi yasaklamıştır. Oysa TİB bu kararı dayanak göstererek yasaklar listesine yeni IP adreslerini eklemiştir. Yeni sorunun kaynağı budur.

Gerçek şu ki TİB ya mahkeme kararını keyfi olarak yorumlamakta ya da kamuoyuna yeni yarattığı engellemelerin hukuki dayanağını açıklayamamaktadır.

Bu süreçte iki akademisyen (Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Yr. Doç. Dr. Kerem Altıparmak) TİB’e başvurarak listeye yeni IP adreslerinin eklenmesine ilişkin uygulamanın geri alınmasını talep etmişlerdir. İnternet Teknolojileri Derneği’nin de İdari Yargıya başvurarak TİB’in uygulamalarının durdurulmasını ve iptalini talep ettiği bilinmektedir.

Gerek Anayasamızda gerekse de Türkiye’nin taraf olduğu ulusalüstü insan hakları belgelerinde özgürlüklerin ancak yasayla ve demokratik düzenin gereklerine uygun biçimde sınırlandırılabileceği belirtilmektedir. İletişim (ifade) Özgürlüğünün de bu kıstaslar çerçevesinde ve ancak son çare olarak sınırlandırılabileceği kuşkusuzdur.

Basın Konseyi olarak Ankara İdare Mahkemesinde açılmış olan dava sürecini takip edeceğiz. Ayrıca TİB’i, gerçekleştirdiği yanlış ve hukuksuz işlemi geri almaya veya işlemin hukuka uygunluğunu ispat etmeye çağırıyoruz. Bu vesileyle belirtelim ki konunun siyasi sorumlusu Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım’dır.’