CNNTurk.com: Google olayı: TİB’e “İspat et” daveti

Google olayı: TİB’e “İspat et” daveti CNNTurk.com

09.06.2010

Basın Konseyi, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı (TİB) ‘Google’ ve ‘Youtube’a erişime getirdiği engelleri kaldırmaya veya yaptıklarının hukuka uygunluğunu ispat etmeye davet etti.

Basın Konseyi Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, TİB’in Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına dayanarak internetten hizmet alanların önüne yeni engeller koyduğu ve bunun sonucu Türkiye’de ‘Google’ın birçok hizmetinin kullanılamaz hale geldiği ve internette birçok sorunla karşılaşıldığı belirtildi.

TİB’in yaptığının yanlış ve hukuksuz olduğu savunulan açıklamada, mahkemenin yalnızca belli bir web sitesi adresine ulaşmayı ve ona hizmet veren 3 merkezin IP adresine erişimi yasaklamışken, TİB’in bu kararı dayanak göstererek yasaklar listesine yeni IP adreslerini eklediği ve yeni sorunun kaynağı olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

‘Gerçek şu ki TİB, ya mahkeme kararını keyfi olarak yorumlamakta ya da kamuoyuna yeni yarattığı engellemelerin hukuki dayanağını açıklayamamaktadır. Gerek anayasamızda, gerekse de Türkiye’nin taraf olduğu ulusal üstü insan hakları belgelerinde, özgürlüklerin ancak yasayla ve demokratik düzenin gereklerine uygun biçimde sınırlandırılabileceği belirtilmektedir. İletişim (ifade) özgürlüğünün de bu kıstaslar çerçevesinde ve ancak son çare olarak sınırlandırılabileceği kuşkusuzdur.

Basın Konseyi olarak Ankara İdare Mahkemesi’nde açılmış olan dava sürecini takip edeceğiz. Ayrıca TİB’i, gerçekleştirdiği yanlış ve hukuksuz işlemi geri almaya veya işlemin hukuka uygunluğunu ispat etmeye çağırıyoruz. Bu vesileyle belirtelim ki konunun siyasi sorumlusu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dır.’