Radikal: Playboy yasağına karşı akademik bir mücadele

Playboy yasağına karşı akademik bir mücadele / Sanal Alem / Radikal İnternet

Playboy yasağına karşı akademik bir mücadele

09/10/2010 11:18

Playboy’un internet sitesinin kapatılmasına karşı iki akademisyen hukuk mücadelesi başlattı. Doç. Dr. Akdeniz: ‘Bu özgürlüklere, özel hayata müdahaledir’

SERKAN OCAK

İSTANBUL – Dünyaca ünlü erkek dergisi Playboy’un internet sitesine getirilen yasağın kaldırılması için iki akademisyen dava açtı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, ‘kullanıcı sıfatı’yla yaptıkları başvuruda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın uyguladığı yasağın iptali ve durdurulmasını istedi. Dünyanın tüm ileri demokrasilerinde www. playboy.com adresine kısıtsız bir şekilde erişildiğini söyleyen Akdeniz ve Altıparmak, yasakla Anayasa’da yer alan temel hak ve özgürlüklerden özel hayatın gizliliği, düşünce, ifade, bilgi edinme, ve haberleşme hakkının kısıtlandığını savundu.

Yasaklanmıştı
Türkiye, Atatürk’e hakaret içeren videolar yayımladığı gerekçesiyle youtube yasağını tartışırken, benzer bir yasak da 6 Ağustos 2010’da Playboy dergisinin internet sitesine uygulanmıştı. Derginin ‘www.playboy.com’ adresindeki sitesine erişim yasağının dayanağı 5651 sayılı ‘İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanun’. Siteye Türkiye’den girmek isteyenler Türkçe-İngilizce yasak metniyle karşılaşıyor.

İnsan hakları savunucusu öğretim üyeleri Akdeniz ve Altıparmak, yasağın durdurulması ve iptali istemiyle Ankara 11. İdare Mahkemesi’ne bir dilekçe verdi. Dilekçede şu ifadeler yer aldı: ‘Özel hayatın özgürlükçü bir hukuk sisteminde devletin müdahalesinden uzak bir şekilde geliştirilmesinin önemi tartışmasızdır. Devlet ajanlarının ahlaki değerlerinin özel hayatı hiçe sayarak bireylere dayatılması hukuk düzenini özgürlükçü bir düzen olmaktan çıkarıp, otoriter bir düzene çevirir. Bu nevi müdahaleler nitelikleri itibari ile telafisi güç zararlar oluşturur. Davalı idarenin, binlerce bu nitelikte karar alarak özel hayatı kullanılamaz hale getirdiği dikkate alındığında zararın ne kadar ağır olduğu daha da açık bir şekilde görülecektir.’

Davacılardan Akdeniz ve Altıparmak, kişilerin kendi evinde hangi internet sitesine girip, hangi bilgi ve belgelere ulaşacağının özel hayatı ilgilendiren bir konu olduğunu, bu önemli hakkın Anayasa’nın 20. Maddesi (Özel hayatın gizliliği) ile korunma altına alındığını söyledi. TİB’e bu tarz erişim yasakları hakkı tanıyan 5651 sayılı Kanunu’nun paternalist (devlet baba) bir düzenleme olduğununa ifade eden Akdeniz, ‘Kanunun asıl amacı çocukları zararlı içerikten korumak. Dolayısıyla bu kanunun ve idarenin uygulamalarından etkilenmemesi gerekir. Ancak uygulamada çocuklar ve yetişkinler arasında bir ayrım gözetilmiyor.’

‘Dava yok ceza var’
İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde, TİB tarafından erişimi engellenen www.playboy.com sitesi hakkında açılmış veya sonuçlanmış bir ceza davası olmadığı, sitesinin hangi içeriğinin suç olduğuna dair de bir açıklama olmadığı bildirildi. Bu nedenle mahkemeye sunulan dilekçede kanunun öngördüğü sürecin tamamen kapalı, temel savunma haklarının kullanılmasını imkansız kılan, keyfi bir nitelik taşıdığı iddia edildi. Dilekçede, hakim kararı olmaksızın TİB’in böyle bir karar veremeyeceği vurgulanırken, TİB’in aldığı idari tedbir kararının özel hayatın gizliliğine müdahale olduğunu belirtildi.

Yaman Akdeniz ve Altıparmak, daha önce de youtube ve lastfm’e karşı uygulanan erişim yasaklarına karşı da Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. İki akademisyenin açtığı bu davalar konuya taraf olmadıkları gibi gerekçelerle reddedilmişti.

YA: Son paragrafla ilgili ufak bir düzeltme yapmak gerekli olacak. YouTube ile ilgili itirazlar Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne, last.fm ile ilgili itirazlar da Beyoğlu Sulh Ceza, arkasından da Beyoğlu Fikri Haklar Ceza Mahkemesi’ne yapılmıştı.