MEDYATAVA – DIGITURK, GOOGLE’IN 79 IP ADRESİNİ KAPATTIRDI: “DIGITURK, GOOGLE’IN 79 IP ADRESİNİ KAPATTIRDI
07.12.2010 17:59:00
Şifreli maç yayını yapan Digiturk ile dünyanın en büyük internet arama motoru olan Google arasında telif hakları savaşı yaşanıyor.
Digiturk, Lig TV maçlarını izinsiz yayınlayarak telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Google’a dava açtı.
Davanın görüldüğü Bursa Sulh Ceza Mahkemesi, Google’ın apps ve blogları üzerinden yayın yapan 79 IP adresini kapattı. Uygulama sonucu Google’ın bazı servislerine erişim konusunda sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Digitürk’ün açtığı dava sonucunda Google’ın 79 IP adresinin engellenmesi kararı verildiğini bildirdi. Söz konusu davanın ticari bir dava olduğunu vurgulayan Özeren, ‘Bu durum 5651 sayılı yasa ile ilgili değil. TİB ve BTK’nın ilgili olduğu bir konu değil. Hatta haberleri bile yok. Telif haklarının korunmasıyla ilgili bir engelleme kararı.’ dedi. Özeren, uygulamadan özellikle KOBİ tarzı işletmelerin mağdur olabileceğini vurguladı.
Geçtiğimiz haziran ayında internet üzerinden izinsiz maç yayını yaptığı gerekçesiyle Google’ın 44 IP adresini bloke ettiren Digiturk, mahkeme kararıyla birçok Google uygulamalarını yine kapattırdı. Digiturk, haziran ayında Google’a yönelik benzer engellemeler yaptırmıştı. Bu engellemeler sonucu, aralarında YouTube’un da bulunduğu, Google’a ait mail, takvim, tercüme gibi pek çok servislere ulaşmakta sıkıntı yaşanmıştı. Özellikle maps.google.com’u kullanan şirketler büyük sorunlarla karşılaşmıştı. Son yapılan engellemelerden de yüz binlerce şirketin etkilenebileceği belirtiliyor.
Digiturk’ün, Google’ın uygulamaları sebebiyle 2 milyon lira zarar tespit ettiği ve Google’ın bu parayı ödemesini istediği öğrenildi Google’ın bazı servislerin kapanmasının söz konusu olduğunu belirten İnternet Kurulu Başkanı Özeren, ‘Bu tamamen telif haklarıyla ilgili bir konu. Mahkemenin vermiş olduğu bir karar, ama bazı sıkıntılar ortaya çıkacak. Google’nin bazı servislerine ulaşmak mümkün olmayabilir.’ dedi. Kararın Digiturk yayını yapan veya bunlarla ilgili yayınları yapmaya yardımcı olan bazı uygulamaların erişiminin engellenmesi yönünde olduğunu aktaran Özeren, ‘Ama bu IP’lerde, herhangi bir yanlışlık yapılırsa ciddi bir kaos ve kargaşa çıkabilir.’ uyarısında bulundu.
Telif hakları konusunda şirketlerin ortak çalışma yoluna giderek bu tip engellemeler yerine, daha yapıcı sonuçlar almalarını isteyen Kurul Başkanı şöyle konuştu- ‘Bu kargaşanın ortadan kaldırılabilmesi için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)’nın mutlaka otorite olması gerekiyor. Yani 5651 yasanın haricindeki diğer konularda da, TİB’e görev verilmeli. Hatta İnternet Kurulu’nun da görevi olması gerekiyor. Üçüncü ayağı olarak da, ihtisas mahkemesi oluşturularak kararların TİB ile koordineli verilmesi gerekiyor.
Serhat Özeren, önemli sitelerin yanlışlıkla kapanmasını kesinlikle istemediklerinin altını çizerken, ‘İçerik engelleme başka, telif hakları başka bir konu. Bunun ayrılması gerekiyor.’ ifadelerini kullandı. İnternet servis sağlayıcılarına mahkeme kararı tebligatı yapılarak IP engellemeleri yapıldığını anlatan Özeren, ‘Ama TİB’in bundan hiç haberi olmuyor. Mahkeme bu tür kararlar alınırken TİB’e başvurulması gerekir. En azından onların uzmanlık ihtisas konularından faydalanması gerektiğini düşünüyoruz. Telif konusunda da, hukukçularımızın özellikle yurtdışı örneklerini takip ederek Türkiye’de de benzerlerini yapması gerekir. Google gibi şirketlerin de kendi üzerlerine düşeni yerine getirmeli.’ şeklinde konuştu.
CİHAN