Doç. Dr. Akdeniz: ‘Türkiye’nin internet politikaları AB yerine Çin’e uyumlu hale geliyor’ | EurActiv.com.tr – Türkiye’nin online AB Gazetesi

Doç. Dr. Akdeniz: ‘Türkiye’nin internet politikaları AB yerine Çin’e uyumlu hale geliyor’ | Telekomünikasyon | EurActiv.com.tr – Türkiye’nin online AB Gazetesi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Cyber-Rights.Org Direktörü Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye’de internette sansürün geldiği nokta ve durumunun gidişatı ile ilgili EurActiv’e değerlendirmelerde bulundu. ‘Türkiye’nin internet politikasının AB’ye yaklaşmaktan ziyade yavaş yavaş Çin politikalarına daha uyumlu bir hale gelmeye başladığını’ belirten Akdeniz; site kapatmalar, erişim engelleri, ‘yasaklı kelime’ listeleri ve filtre kullanma zorunluluklarıyla, Türkiye’nin internet sansür altyapısının oluşturulmaya başlandığı değerlendirmesinde bulundu.

Euractiv.com.tr, 04.05.2011

‘Türkiye’de internet sansürlerinin günden güne artmakta ve gelişmekte olduğunu’ belirten Akdeniz, 5651 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra bugün itibarı ile 12.000 civarı siteye erişimin Türkiye’den engelli olduğunu aktararak, resmi erişim engelleme istatistiklerinin Mayıs 2009’dan beri yayınlanmadığını ve kamuoyundan gizlendiğinikaydetti.

‘Her ne kadar hükümet yetkilileri, çoğunluğun çocuk pornografisi ve müstehcen sitelerden oluştuğunu iddia etse dahi çok sayıda siteye erişim politik nedenlerden dolayı engelleniyor’ diyen Akdeniz, FıratNews, Özgur Gündem, Azadiya Welat, Rojamed, ve Koxuz gibi sitelere erişimin defalarca engellendiğini ve engellenmeye devam ettiğini hatırlattı. Akdeniz, bunların yanı sıra bilim adamı Richard Dawkins’in sitesine erişimin Eylül 2008’den, Google Sites’a erişimin Haziran 2009’dan beri engelli olduğunu kaydederek YouTube’a erişimin de 2.5 sene boyunca engellendiğini hatırlattı.

Akdeniz, bu engellemelerle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne YouTube ile ilgili üç başvurunun yapıldığını, ayrıca Google Sites ve Last.fm ile ilgili başvuruların Strasbourg Mahkemesi tarafından incelemeye alındığını ve Türkiye’den 9 Haziran 2011 tarihine kadar bu başvurularla ilgili cevap vermesi talep edildiğini aktardı.

Avrupa Komisyonu’nun da Kasım 2010 ilerleme raporunda, arkasından Avrupa Parlamentosu’nun Mart 2011’de Türkiye’deki internet sansürlerini eleştirdiğini belirten Akdeniz, ‘Peki Türkiye ne yaptı? BTK tarafından alınan bir karar ile ‘güvenli internet’ parolası altında bütün kullanıcıların kullanması zorunlu bir filtreleme sisteminin müjdesini verdiler. Bu sistemin iptali için Danıştay’da Bianet tarafından bir iptal davası açıldı. Arkasından TİB tarafından geçen hafta içinde alan adlarında kullanılmaması gereken 138 kelimelik bir liste yer sağlayıcılarına gönderildi’ dedi.

‘Tüm bunları değerlendirdiğimizde vahim bir durumla karşı karşıyayız’ diyen Akdeniz, ‘Türkiye’nin internet politikasının AB’ye yaklaşmaktan ziyade yavaş yavaş Çin politikalarına daha uyumlu bir hale gelmeye başladığını’ belirtti.

Akdeniz, ‘ne olduğu belirsiz, hukuki dayanağı olmayan politikaların, dayatma usulü ile vatandaşlara ve internet servis sektörüne uygulanmaya çalışıldığını’ belirterek, ‘Çocukların korunması bahanesi ile her yaştan bütün internet kullanıcıları kontrol altına alınmaya çalışılıyor’ dedi.

Akdeniz, ‘Bu girişimlerle Türkiye’nin maalesef internet sansür altyapısı oluşturulmaya başlandı’ dedi.