Star Gazetesi’ne Açık Cevap

Star Gazetesi’ne Açık Cevap,

Dün bir muhabirinizle telefonda konuştuktan sonra bu sabah gazetenizde “Dünya Filtreliyor” başlıklı haberinizi okudum. Bu haber de benimle ilgili bölümde yazdıklarınızı aynen aktarıyorum:

“Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, filtreleme sistemlerinin 1997 yılından beri dünyada farklı biçimlerde uygulandığını söyledi. Akdeniz şunları kaydetti: “Türkiye’de de TTNet tarafından çocukların kullanacağı bilgisayarlar için bu filtreleme sistemi ücretsiz olarak veriliyordu. 5651 sayılı kanunumuz gereğince çocuk pornosu, terör bağlantılı, zararlı müstehcenlik içeren siteler engellenmişti. Bu çerçevede 35 bin site kapatıldı. Bu uygulamaların hiçbirinde bir aykırı durum söz konusu değil. Dünyada da bu şekilde yapılıyor. Ama 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek uygulamada fark, Türkiye’nin bunu tamamen devlet eliyle yapıyor olması ve kara ile beyaz listenin tamamen Bilişim Teknolojileri Kurumu’nun kontrolünde yapılacak olması.””

1. Ben size filtreleme sistemlerinin dünyada farklı bir biçimde uygulandığını söylemedim. Türkiye’den farklı bir biçimde uygulandığını söyledim. Israrla yurt dışı uygulamalarında filtre kullanımının tamamen bireysel bilgisayarlar üzerinden yapıldığını söyledim. TTNet örneğini de benzer örnek olarak verdim.

2. 5651 sayılı Kanun ile söylediklerimi de tamamen yanlış aktarmışsınız. Terör bağlantılı siteler bu Kanun’un kapsamı içinde değil. Benim ağzımdan çıkmayanları yazmışssınız.

3. Ben KESİNLİKLE “Bu uygulamaların hiçbirinde bir aykırı durum söz konusu değil” demedim! Bunu nereden çıkartıyorsunuz? Bu Kanun yürürlüğe girdiğinden beri bu Kanun ile ilgili sansür uygulamalarını eleştiren yazılar yazıyorum. Siz dönüp nasıl aykırı bir durum söz konusu diyerek benim 5651’i onayladığım imajını verebilirsiniz ki?

Sözlü röpörtajlar sonrasında bire bir aktarım olmayabilir ama siz ağzımdan çıkmayanları yazmışsınız, ve yazmış olduğunuz makalenin vermek istediği mesaja uydurmuşsunuz söylediklerimi. Bundan sonra size bir daha demeç vermeyeceğime emin olabilirsiniz.

Doç. Dr. Yaman Akdeniz