Hürriyet: Adnan Hoca bu kez Bianet’i tehdit etti

Hürriyet: Adnan Hoca bu kez Bianet’i tehdit etti

5 Kasım 2008, Aslı SÖZBİLİR / İSTANBUL

İki akademisyenin, internet sitelerine erişim yasağı kararlarını hukuki açıdan eleştiren yazısı, mahkeme kararıyla 61 internet sitesi kapattıran Adnan Hoca’yı kızdırdı. Akademisyenlerin yazılarını yayınladığı Bianet’e bir uyarı yazısı gönderen Adnan Oktar’ın avukatları, richarddawkins.net gibi kapattırdıkları siteleri hatırlatarak, ‘Hakaret var, yazıyı kaldırın yoksa sizi de mahkemeye şikáyet ederiz’ dedi.

Leeds Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi öğretim üyesi Kerem Altıparmak, ‘İnternete Karşı Adnan Hoca: Tüm Kapatmalar Hukuka Aykırı’ başlıklı yazıyı 20 Ekim’de Bianet’te yayınladı. İki akademisyen, Adnan Oktar’ın bugüne kadar aynı gerekçelerle Silivri ve Gebze mahkemelerine yaptığı başvuruların sonucunda 61 sitenin erişime kapatıldığını hatırlatarak, ‘Yasada sitelerin erişime kapatılması gibi bir düzenleme bulunmuyor. Kanunun 9. maddesine göre hakarete uğrayan kişi sadece yazının yayından kaldırılmasını isteyebilir.’ dedi.

Uyarı metni

Oktar’ın avukatları Kerim Kalkan ve Ceyhun Gökdoğan, 28 Ekim’de Bianet’e bir ‘uyarı metni’ göndererek ‘Adnan Oktar ve birçok müvekkilleri hakkında hakaret ve iftiraların yer aldığı yazının 24 saat içinde yayından kaldırılmadığı takdirde mahkemeye başvuracaklarını’ bildirdi. Metinde, daha önce benzer başvurular üzerine wordpress.com, richarddawkins.net, egitimsen.org.tr, groups.google, gazetevatan.com gibi sitelerin erişime kapatıldığını hatırlatılarak şu sözlere yer verildi: ‘Bir sitenin komple kapatılması gibi durumla karşı karşıya kalınmasını istemediğimizden, direk hukuki başvuru yapmak yerine bu uyarıyı tarafınıza göndermeyi uygun bulduk.’ Bianet yönetimi, hiçbir hakaret içermediği gerekçesiyle söz konusu yazıyı yayından kaldırmayı reddetti.