Uzmanlardan vekillere ’telekulak’ tavsiyeleri – Hürriyet

Uzmanlardan vekillere ’telekulak’ tavsiyeleri – Hürriyet

2 Aralık 2008, Bülent SARIOĞLU / ANKARA

MECLİS’te Telekulak Araştırma Komisyonu’na bilgi veren uzmanlar, dinlemeye ilişkin milletvekillerine tavsiyelerde bulundu.

Telekulak Komisyonu, dün farklı kurumlardaki uzmanlardan dinlemeye ilişkin teknik bilgiler aldı. 5 dinleme yöntemi bulunduğunu anlatan Türkiye Bilişim Mühendisleri Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, santral bazlı dinlemelerin hattın geçtiği yere konulacak bir ‘gate-way’ cihazıyla, tepe noktaya çanak konularak frekans dinlemesi yoluyla, uydudan veya bunların dışında lazer tabancayla ve program yüklemeyle yapılan dinlemeler olduğunu söyledi.

Cep telefonlarına gönderilen bir mesaj ya da melodinin altına yüklenen programlarla da dinleme yapılabileceğini vurgulayan Sönmez, ‘Bunlar piyasada satılıyor. İlanları internette mevcut’ dedi. Sönmez, şu bilgileri verdi:

‘Yazılım programıyla çok rahat dinleme yapılabilir. Yazılım yüklediğiniz bir cep telefonunu dinlemek istediğiniz kişiye hediye ederek çok rahat dinleyebilirsiniz. Bir müzik, bir melodi veya SMS göndererek herkes dinlenilebilir. Bunlar çok yaygın satılıyor ve tehdit oluşturmaya başladı. GSM operatörleri acil tedbirler almalı. İkinci önlem olarak cep telefonlarınızı özel görüşme yapacağınız odanın dışında bırakın.’

Telekomünikasyon Şebekeleri Direktörü Mehmet Atalay ise ev ve iş telefonlarında dışarıdan dinleme yapılmasının daha zor olduğunu söyledi. Atalay, ‘Biz de önlem alıyoruz. Şebekelerimizi, panolarımızı yeniledik’ diye konuştu. MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir ise ‘Kanadalılar bize blackberry hediye etmişti, blackberryler dinlenir mi?’ diye sorunca Sönmez, ‘Hayrına kimse cep telefonu hediye etmez’ karşılığını verdi.