Turquie Européenne: ”Hamdolsun” YouTube’a gireceğiz sayenizde!
Bülent Tegün, Cuma 12 Aralık 2008 – 07:30
’’Özgürlükler şampiyonu’’ AKP’nin genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir ilke daha imza atarak, ülke tarihinde kendi çıkarttığı kanunlara uymayan, ayrıca bunu basına açıklamakta bir sakınca görmeyen ve hatta bu yolla kamuoyunu ’’suç’’a teşvik eden ilk başbakan olma onuruna hak kazandı.
AKP tarafından çıkartılan ve 23.05.2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 5651 sayılı ’’İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’’, ülkemizdeki iletişim özgürlüğü önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor. Temel hak ve özgürlükleri koruyan anayasal ilke ve uluslararası sözleşmeleri de açıkça ihlal eden bu yasa sayesinde Türkiye, Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Hindistan, Fas, Brezilya, Tayland ve İran gibi ülkelerle aynı kategoriye girmiş durumda ve bu gidişle internet sansürünü en katı uygulayan ülkelerden biri olan Kuveyt’ten bir farkımız kalmayacak gibi görünüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yine bir ilke daha imza atarak, ülke tarihinde kendi çıkarttığı kanunlara uymayan, ayrıca bunu basına açıklamakta bir sakınca görmeyen, ve hatta bu yolla kamuoyunu ’’suç’’a teşvik eden ilk başbakan olma onuruna hak kazandı. Resmi bir gezi için Hindistan’a uçarken basın mensuplarına CHP’nin türban açılımını desteklediği konusunda görüş bildiriren başbakan, gazetecilere YouTube’da CHP’nin türbanlılara karşı nasıl bir mücadele yürüttüğünü anımsatırken YouTube’dan bahsetti. Çünkü Erdoğan YouTube’da CHP’nin türbanlılara karşı nasıl bir mücadele yürüttüklerini görmüştü. Ancak gazetecilerin ’’YouTube’ye girilmiyor’’ itirazı üzerine, Erdoğan girildiğini söyledi. Israrla, ‘girilmiyor’ diyenlere de Erdoğan’ın cevabı şu oldu : ‘Ben giriyorum siz de girin’. http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=siyaset&KategoriID=4&ArticleID=1019312&Date=22.11.2008&b=Carsaflinin%20zararlisini%20neye%20gore%20olcuyorlar
Bu fırsatı kaçırmayan, CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur da başbakanın, ‘YouTube’a giriyorum’ dediğini bildirerek, mahkemelerce erişimi yasaklanan bu siteye nasıl girildiğini sordu.
Sayın başbakan, böyle bir yasa ile neden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iletişim özgürlüğünü engelliyorsunuz ? Neden Türkiye’nin üçüncü dünya ülkeleri ile aynı seviyeyede algılanmasına neden oluyorsunuz ? Eğer sürekli söylediğiniz gibi ’’iktidar ağlama duvarı değil’’ ise neden gereğini yapmıyorsunuz ? Ayrıca, neden kendi çıkardığınız yasalara uymuyorsunuz ? İlgili video(lar) orada dururken ve bütün dünya onları seyrederken, YouTube’a erişimi Türkiye’den engellemeye çalışarak ne yapmaya çalışıyorsunuz ?
Adnan Hoca terörü : Silivri mahkemeleri iş başında
Ayrıca, kamuoyunda ’’Adnan Hoca’’ olarak bilinen Adnan Oktar’ın avukatları, ‘google.groups.com’, ‘geocities.com’, ‘wordpress.com’, ‘eksisözlük’, ‘ateizm.org’, ‘antoloji.com’ ve gazetevatan.com gibi bir çok internet sitesini (tam 61 kez) çoğu Silivri ve Gebze mahkemelerinden çıkan kararlarla kapattırdı. Adnan Oktar’ın son dönem popüler kurbanları arasında Google gruplarının yanı sıra, evrim teorisini savunan ünlü bilim adamı Richard Dawkins’in sitesi http://richarddawkins.net/, eğitim emekçileri sendikası Eğitim-Sen’in sitesi http://egitimsen.org.tr, http://www.anarsist.org ve http://www.turandursun.com da bulunuyor. Oktar, bu açıdan 5651 sayılı Kanunla re’sen engelleme kararı almaya yetkili Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile yarışır hale gelmiş durumda. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın açıkladığı istatistiklere göre, başkanlık 18 Ağustos 2008 tarihine kadar 612 site hakkında re’sen erişimi engelleme kararı aldı.
Gireriz ’’hamdolsun’’
Madem ki başbakanımız, ’’siz de girin’’ dedi, gireriz elbette! Kendisinin ricasını kırmayalım ve bu arada CHP milletvekiline de ’’naçizane’’ yardımcı olalım. Bir çok farklı yol mevcut. Özellikle bazı tünel siteler sayesinde YouTube’a rahatlıkla erişebiliyor, fakat şöyle de bir dezavantajı var: Oturum bilgileri siteye her girişimizde sıfırlanıyor. Bu da, YouTube’a her seferinde üye girişi yapmamız anlamına geliyor ama bu bir sorun olmayacaksa ve sadece video izlemek için siteye giriliyorsa, bu tür tünel siteler bilgisayarlarına program yükleme imkânı olmayanlar için ideal. Çünkü bilgisayarlarımıza kolaylıkla eklenebilecek küçük ve basit programlar sayesinde, engelleme (çabası) zaten kendiliğinden ortadan kalmış oluyor.
http://www.ktunnel.com/ ve http://www.vtunnel.com/ adreslerinden erişebilen tünel siteler sayesinde, sadece YouTube’a değil, kapatılan diğer tüm sitelere de erişim sağlanabiliyor. Ayrıca bu siteler sayesinde, ilgili site içerisinde hiçbir iz bırakmadan, anonim şekilde gezebiliyor. Bu da, daha güvenli ve daha sağlıklı bir sörf anlamına geliyor.
Bu tünel sitelerde, orta kısımda yer alan ve varsayılan olarak ‘http://www.YouTube.com’ yazan kutucuklara, girmek istenilen herhangi bir sitenin adresini yazıp ‘begin browsing’ tuşuna basıldığında kapatılmış tüm sitelere erişebiliyor.