AKTÜEL: 2008’e Damgayı ‘internette Sansür’ Vurdu

AKTÜEL: 2008’e Damgayı’internette Sansür’ Vurdu

Yaman Akdeniz

Öğretim üyesi. Leeds Üniversitesi (İngiltere) Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Aynı zamanda ‘Cyber-Rights.Org’ adlı kâr amacı gütmeyen sivil toplum örgütünün kurucusu ve 1997’den beri başkanıdır.

yeni_aktuel_ya_122008.jpg

Yeni Aktüel için 2008 biterken Türkiye ve dünyada internet ile ilgili gelişmeleri yorumlamam istendiğinde, sevgili dostum ve akademisyen arkadaşım Kerem Altıparmak ile beraber Kasım 2008 sonlarına doğru yayımlanan ‘İnternet: Girilmesi Tehlikeli ve Yasaktır: Türkiye’de İnternet İçerik Düzenlemesi ve Sansüre İlişkin Eleştirel Bir Değerlendirme’ adlı kitabı (‘PDF’ formatında erişim için bakınız: http://privacy.cyber-rights.org.tr/?page_id=255) bitirmeye çalışıyorduk…
O sırada doğal olarak aklıma dünyada ve Türkiye’deki sansür girişimlerinden ve uygulamalarından başka bir şey de gelmiyordu. Fakat biraz daha sakin düşündüğümde 2008’in tamamen olumsuz geçmediğini fark ettim. Peki o zaman ne idi bu olumlu gelişmeler?
2008 yılında internetin gelişmesi devam etti ve özellikle Web 2.0 tabanlı toplulukların, barındırma servislerinin ve uygulamaların arttığını gözlemledik. Bunlar arasında Facebook ve Myspace gibi sosyal ağ siteleri, YouTube gibi video paylaşım siteleri, Flickr gibi fotoğraf paylaşım siteleri, WordPress ve Blogger gibi web günlüğü site ve toplulukları, kullanıcılar tarafından geliştirilen çok dilli ve ücretsiz ansiklopedi servisi sunan Wikipedia, del.icio.us ve Digg gibi sosyal yer imleme hizmeti sunan imle ve paylaş (‘tag and share’) siteleri son zamanlarda çok popüler oldu. Ülkemizde de Web 2.0 tabanlı servisler popüleritelerini sürdürdüler, hatta Facebook Türkçe’yi de desteklediği diller arasına aldı.
Fakat gerek dünya genelinde gerekse Türkiye’de, 2008 yılına damgayı ‘internette sansür’ vurdu. İnternette sansür, daha yılın ilk aylarında, birbiri ardından gazetelere manşet olan, Türk mahkemeleri tarafından verilen YouTube erişim engelleme kararları ile başladı.

Yazinin devami Aktuel dergisinde: 25 Aralik, 2008.