BirGün: ‘İNTERNET SİYASİ NEDENLERLE ENGELLENİYOR’

Halkın Gazetesi BirGün: ‘İNTERNET SİYASİ NEDENLERLE ENGELLENİYOR’

01:42 26 Aralık 2008

Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak Türkiye’de üst üste gelen internet yasaklamalarının önemli bir kısmının ‘çocukları koruma’ gerekçesine dayandırılsa da aslında tamamen ‘siyasi’ olduğunu söyledi…

birgun_1230252141.jpg

UFUK KOŞAR

Her iki yazar İnan Hakları Ortak Platformu’nu (İHOP) katkılarıyla hazırladıkları ‘İnternet: Girilmesi Tehlikeli ve Yasaktır’ isimli kitabın tanıtımı toplantısında, ‘Alevi, Kürt ve sol düşmanı siteler serbestçe yayın yaparken bu kesimlerin siteleri sistemli bir biçimde kapatılmaktadır’ dedi. Akademisyenler, Türkiye’de internet yasaklamayı ya da kontrolünü sağlayan yasanın oldukça sorunlu olduğunu söyledi. İnternet sitesi kapatmanın hukuka aykırı olduğunu belirten Akdeniz ve Altıparmak, bu alanın acilen düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Altıparmak ve Akdeniz, ‘Devletin İnternetin ne olduğunu çok iyi anladığını ve sırf bu yüzden internet yasaklamalarına gittiğini söyledi. Akademisyenler bu konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi: ‘Türkiye’de örgütlenme ve düşünceyi ifade etme hala oldukça sorunlu ve devlet buna karşı. İnsanlar internet üzerinden örgütleniyor ve fikirlerini yayıyor. 5651 Sayılı Yasa muhataplarına savunma hakkı bile tanınmadan uygulanan sorunlu bir yasa. Bu yasa kaldırılmalı, konunun muhataplarının da katıldığı bir tartışmayla bir yasa düzenlenmeli.’

‘DİĞER NEDENLER’ ÜLKESİ

İngiltere Leeds Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim görevlisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, internet yasaklamalarının müstehcenlik ve çocukları koruma gibi nedenlere dayandırılmasını ‘kılıf’ olarak değerlendirdi. Akdeniz şöyle konuştu:

‘Bu yasaklamaları meşru göstermek için çocuklar bahane ediliyor. Erişimi engellenen sitelerin büyük çoğunluğu siyasi içerikli siteler. 5651 sayılı yasada bulunan ‘Atatürk’e hakaret’, ‘müstehcenlik’, ‘kumar’, ‘uyuşturucuyu özendirme’, gibi ifadelerle kapatılan yayınların çoğunluğu sosyalist, devrimci, Kürt mücadelesiyle ve başka mücadelelerle ilgili siteler. Bu bize kapatma kararlarının politik olduğunu gösteriyor. Yasa garip olduğu içinbazı kararlara da garip gerekçeler yazılıyor: Mesela birçok sitenin niçin kapatıldığı belli değil. Mahkeme kararında ‘diğer nedenler’le kapatılan siteler var. Bu diğer nedenler ne? Kimse bilmiyor. Türkiye’de yüzden fazla site diğer nedenlerle kapatıldı.’

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, da yasanın diğer sorunlu yanlarını anlattı:

‘Kapatılmak istenen internet sitesine kapatma nedeni olan yazıyı yazan kişiyi dinleyen bir yargılama süreci yok. Tutanaklarda davalının adı dahi yer almıyor. Bir kişinin yazdığı ve suç oluşturduğuna inanılan bir yazı ya da bir görüntü nedeniyle bir site kapatılabiliyor. İnternetle ilgili davalarda adil bir yargılamadan bahsetmek mümkün değil. İnternet ortamında yayın yapan ve buradan para kazanan bir siteyi kapatan devletin bu süre boyunca kurumun çalışanlarının zararlarını nasıl karşılayacağı da bilinmiyor.’

SANSÜRDEN DAHA TEHLİKELİSİ OTOSANSÜR

Türkiye’de bu konunun konuşulmasının tek nedeninin YouTube, worodpress, gazetevatan.com gibi internet sitelerinin kapatılması olduğunu dile getiren Akdeniz, ‘Eğer erişime engellenen sadece Gündem gazetesi, Fırat Haber Ajansı, Eğitim-Sen’in sitesi olsaydı büyük bir ihtimalle internet yasakları hiç gündemimiz olmayacaktı’ şeklinde konuştu.

Adnan Oktar’ın bianet’e tehdidini hatırlatan Altıparmak,bianet’in tutumunu iyi bir örnek olarak gösterdi ve ‘sansürden daha tehlikelisinin oto sansür olduğunu’ söyledi.

Altıparmak şunları söyledi: ‘Haber yapan, yazı yazan insanlar için kapatılmak bir tehdide dönüştü. Bu da beraberinde kendini sansürlemeyi getiriyor. Demokrasi ve özgürlükler için yapılması gereken, tıpkı bianet’in de yaptığı gibi bu tehditler karşısında geri adım atmamak. Yasaklanan siteyi büyük ve küçük diye değerlendirmemek gerekiyor. Prensip olarak yasaklamaya karşı olmak gerekiyor.’

Basın toplantısında konuşan İHOP Koordinatörü Feray Salman da ‘Kitaptaki ‘yasanın üstten birilerince değil, konunun muhataplarının da katılımıyla yeniden düzenlenmesi önerisini’ destekliyoruz’ şeklinde konuştu.Salman, temel hak ve özgürlüklerin hiç bir alanda sınınrlandırılmaması geriktiğine dikkat çekti.

Yazar Ümit Fırat’ın açış konuşmasını yaptığı toplantıya basından ve çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı. Ümit Fırat, internetin günlük hayatta kullunımının artmasıyla demokrasinin gelişmesi arasındaki ilişkiye vurgu yaptı.