Otobüs alımları hakkında bilgi vermeyen Mersin Büyükşehir BEDK’den uyarı aldı

Otobüs alımları hakkında bilgi vermeyen Mersin Büyükşehir BEDK’den uyarı aldı.

Zaman, Ümit Pıtır, 25 Ocak 2009.

Kamu kurum ve kuruluşlarının, bilgi edinme yasasına göre vermesi gereken bazı bilgileri çeşitli gerekçeler ile geri çevirmesi halinde vatandaşların imdadına Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK) yetişiyor.

Ticari sır, devlet sırrı gibi gerekçelerle bilgi ve belge isteyen vatandaşları geri çeviren kurumlar BEDK’nin uyarıları ile bilgi ve belgeyi vermek zorunda kalıyor. Otobüs alımları ile ilgili bilgi edinme yasasına göre, bilgi vermeyen Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK)’dan uyarı geldi. Mersin Avrupa Birliği Derneği Kurucu Başkanı ve yazar Abdullah Ayan, otobüs alımları ile ilgili istediği bilgi ve belgeleri ticari sır gerekçesi ile geri çeviren Büyükşehir Belediyesi’ni uyaran kurul, bu tür bilgilerin ticari sır kapsamında olmadığını belirterek, isteyenlere gerekli bilgileri vermelerini istedi.

2008 Eylül ayında bilboardlarda Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’ın ‘Sözümüzü tuttuk, 70 otobüs aldık’ afişleri süslemesi üzerine işin maliyetini öğrenmek için belediyeye bilgi edinme yasası çerçevesinde başvurduğunu anlatan Ayan, ‘Belediyeden bana gelen yazıda, 2006 yılında en uygun fiyat veren Mercedes firmasıyla 2008 yılında en uygun fiyat veren BMC San. Tic. A.Ş’den söz konusu otobüslerin alındığını, alımla ilgili faturalar ticari sır niteliğinde olduğundan tarafıma gönderilmeyeceğini belirtti. Bunun üzerine hukuka inanan her insan olarak BEDK’ya başvurdum.’ dedi.

Kurulun, itirazını, 25.12.2008 tarihinde karara bağladığını belirten Ayan, kurulun verdiği kararın tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ders niteliğinde olduğunu vurguladı. Kurulun kendisini haklı bularak Büyükşehir Belediyesini uyardığını anlatan Ayan, ‘Kurum ve kuruluşların başında yer alanlar, merak etme ben ne alıyorsam iyi fiyatla alıyorum, gerisi sadece beni ilgilendirir diyemeyeceği kurul kararı ile bir kez daha ortaya çıktı. Kurul ticari sır, devlet sırrı diyerek vatandaşı geri çevirmeyin, ne yapıyorsanız, ne alıyorsanız şeffaflık içinde yapın, şeffaf biçimde alın diyor. Bunca çabanın sonunda önümüzdeki günlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi satın alınan otobüslerle ilgili faturaları bana göndermek zorunda kalacak. Ticari sır gibi gerekçelerin geçerli olmadığı ortaya çıktığına göre bunca çabanın sonunda yapılan işin mali portresini öğrenebileceğiz.’ diye konuştu.