Bianet: Sansürlü İnternetimizin Yeni Yaşı Kutlu Olsun!
Türkiye, youtube, geocities, Richard Dawkins ve Nacizane Sözlük sitelerine getirilen erişim yasaklarıyla dokuzunce kez İnternet Haftası’nı kutluyor. 16 yıl önce doğan İnternetin Türkiye’de kolu kanadı kırık.
BİA Haber Merkezi – İstanbul, 7 Nisan 2009, Salı
Erol ÖNDEROĞLU – hukuk@bianet.org
Türkiye’de İnternet Haftası etkinliklerle kutlanırken youtube.com küresel video paylaşım sitesine erişim, ‘Atatürk aleyhindeki içerik barındırdığı’ gerekçesiyle 11 aydır sağlanamıyor.
İnternet Haftası’nın başladığı 6 Nisan’a kadar açılamayan youtube, Nisan ayında da açılamadığı taktirde 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü’ne, sansürü bir yılı aşmış bir İnternet sitesi haline gelecek.
Ancak tek yasaklı site de youtube değil. Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 4 Şubat 2008’de aldığı bir kararla yasakladığı geocities.com sitesi de, o zamandan beri erişime kapalı durumda.
Geocities.com sitesi, Harun Yahya olarak bilinen Bilim Araştırma Vakfı (BAV) temsilcilerinden Adnan Oktar’ın avukatları aracığıyla yaptırım uygulanması için girişimde bulunduğu siteler arasında yer alıyordu.
Nacizanebilgi’ye yasak ve tazminat davası
Adnan Oktar, İnternet ortamında faaliyet gösteren bir sözlük olan nacizanebilgi.com sitesinin yetkililerinden, kişilik haklarına saldırı iddiasıyla 8 bin YTL manevi tazminat talep ediyordu.
Oktar’ın avukatı Melih Demir’in girişimleriyle Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Temmuz 2008’de sitesinin yayınına ihtiyati tedbir koydurmuştu.Sitede Oktar’la ilgili başlığın altına yapılan yorumlar nedeniyle, Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanunu’nun (HUMK) 101 ve devamında yer alan maddeler uyarınca siteye erişim yasaklandı.
Ayrıca, Kadıköy Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, ‘site yayının nihai olarak durdurulması, benzer yayınların önlenmesi, düzeltme yazısının tirajı 100 binin üzerinde iki ulusal gazetede yayımlanması ve davalı tarafın 8 bin YTL manevi tazminata mahkum edilmesi’ için girişimde de bulunulmuştu.
Site yayınında, Oktar’ın kamuoyunda bıraktığı izlenimler içerisinde, bu kişinin cinsel istismarda bulunduğu, hakkında açılan davalardan kurtulmayı başardığı ve benzeri iddialara yer veriliyordu.
Dawkins’in sitesine de yasak ve dava
Yaratılış Teorisi’nin savunucusu Oktar, ‘Atlas of Creation’ adlı kitabına yönelik hakaret içeren yayın yapıldığı iddiasıyla 3 Eylül 2008’de de evrimci kuramın temsilcisi yazar Prof. Richard Dawkins’in richarddawkins.net sitesini tedbiren Türkiye’den erişime kapattırmıştı.
Oxford Üniversitesi profesörlerinden olan ve Tanrı Yanılgısı kitabının yazarı Prof. Dawkins’in sitesini hazırlayanlar hakkında da 8 bin YTL’lik manevi tazminat davası açıldığı kamuoyuna yansımıştı. Site halen erişilmez durumda.
Bianet’i de yasakla tehdit ettiler
Oktar, 30 Ekim 2008’de yayımlanan Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Doç Dr. Kerem Altıparmak’a ait ‘Adnan Oktar, İnternet ve Özelleştirilen Sansür Araçları’ başlıklı yazı nedeniyle bianet’i kapattırmakla tehdit etmişti. (EÖ)