2 milyon dolar Türkiye’yi komik durumdan kurtarır

2 milyon dolar Türkiye’yi komik durumdan kurtarır

Internet Teknolojileri Derneği yasaklı YouTube konusunda uyardı
İlker AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Türkiye’yi uluslararasında ‘yasakçı’ duruma düşüren video paylaşım sitesi YouTube yasağı bir yılını doldurdu. Internet Teknolojileri Derneği davayı AİHM’e taşıyor.

Türkiye’nin yurtdışındaki imajını zedeleyen YouTube yasağı bir yaşını doldurdu. 5 Mayıs 2008’den beri mahkeme kararıyla erişiminin engellendiği Youtube yasağı için Danıştay’da dava açtıklarını söyleyen İnternet Teknolojileri Derneği (İNTED) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, ‘Eğer engel kalkmaz ve Türk mahkemelerini buna bir çözüm bulmazsa Youtube yasağını AİHM’e götüreceğiz’ dedi. Akgül, internet kullanıcısının istediği zaman siteye girebildiğini söylerken, ‘Bu yasağı şu anda bir yönetmelikle bile engellemek mümkün. İstenmeyen sayfa ya da adrese Türkiye’deki IP’lerden ulaşılmasının engellenmesi kabul edilirse yasak ortadan kalkar. Yine yasaklama nesne filtreleme yöntemi ile çok rahat ortadan kalkar. Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK) yapacağı yaklaşık 2 milyon dolarlık bir yatırım bizi dünyanın gözünde komik duruma düşmekten kurtarır. TK’nın videoları ya da sayfaları engelleyecek yapıyı kurabilir. Bunun için idari yetkisi, teknik birikimi ve mali olanakları var. O zaman mahkeme bir sitenin tamamını yasaklayamaz. Rakam Türkiye’nin sarsılan imajı için çok önemsiz bir meblağ’ diye konuştu.

Akgül, Youtube yasağının Atatürk’e hakaret içeren tek bir video için sürdüğünü ifade ederken, ‘Youtube mahkemmenin yasaklanmasını istediği 10 videodan 9’unu içinde hakaret unsurları barındırdığı için kaldırdı. Bir tanesini ise ’Hakaret içermiyor. Kaldırırsam suç işlerim’ diyerek kaldırmıyor. Youtube mahkeme kararına direniyor. Çünkü yarın Ermeniler gibi çok tartışmalı bir konuda mahkeme bütün videoları kaldırın derse ne olacak? Cezalandırılan Youtube değil Türk vatandaşı. Youtube’da Atatürk’le ilgili 26 bin video var. Adresi bilmeyen birinin o videoyu bulup izlemesi neredeyse mümkün değil’ dedi.

Youtube: Çözüm arıyoruz

Youtube yetkilileri ise devam eden yasağı şöyle değerlendirdi: ‘Yetkililer ile çözüm yollarının bulunmasına yönelik diyaloğumuz devam etmektedir.’