Bianet: “Allah’ın Kızları”ndan Yargılanan Nedim Gürsel’e Beraat

Bianet: “Allah’ın Kızları”ndan Yargılanan Nedim Gürsel’e Beraat

Mahkeme, ‘Allah’ın Kızları’nın yazarı Nedim Gürsel’i beraat ettirdi; 216. maddeden ceza için, ‘dine salt yüz çevirme, soyut ret veya saygısızlık ifadesi’nin yeterli olmadığını bildirdi: ‘Kamu güvenliğinin bozulması tehlikesinin somut olgulara dayalı olması gerekir’
Erol ÖNDEROĞLU, hukuk@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi
25 Haziran 2009, Perşembe

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, kaleme aldığı Allah’ın Kızları Romanı’nda ‘dini değerleri aşağıladığı’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği’ iddiasıyla yargılanan yazar Nedim Gürsel’i beraat ettirdi.

Ali Emre Bukağılı adlı bir kişinin şikayetiyle tutuksuz sanık olarak hapis istemiyle yargılanmaya başlayan Şener, romanının ikinci baskısı nedeniyle bu kişinin 19 Kasım 2008’de yaptığı girişimle ikinci davayla karşı karşıya kalmıştı.
Kitap ve şikayet dilekçesindeki ifadeler başka…

26 Mayıs’ta görülen duruşmada birleştirilen davalar, bugünkü karar duruşmasında ‘roman bütününde suç kastının bulunmadığı ve suçun yasal unsurları oluşmadığı’ gerekçesiyle beraatle sonuçlandı.

Hakim Hakkı Yalçınkaya başkanlığındaki mahkeme, şikayetçinin dilekçesinde suçladığı ifadelerin kitapta yer almadığını belirterek, ‘Çırılçıplak uzanmış Allah’ın kızları’ ifadesinin ne kitabın 120. sayfasında ne de başka bölümlerinde yer almadığını, ‘Allah sevgili kulları’ ifadesi 120. sayfada yer aldığı halde ‘Allah’ın sevgilileri’ olarak suçlama yöneltildiğini açıkladı.
Hakim: 216’dan ceza için dine yüz çevirme yetmez

Mahkeme, İstanbul Emniyeti’nden gelen yazıda kitabın yayımlanması sonucu kamu düzenini bozucu eylemin resmi kayıtlara yansımadığı, kitabın genel olarak bir roman havası içerisinde yazıldığı, Hazret-i Muhammet döneminde yaşanmış kimi olayların kopyalanmaya çalışıldığı, daha sonraki 1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan olaylara kadar kısmi olayların roman tarzında anlatılmaya çalışıldığına kanaat getirdi.

‘Peygamber Efendimizin pek çok kez haksızlıklara maruz bırakıldığı gerçeği karşısında hukuksal olarak Türk Ceza Kanunu’nun 216. madde gerekçelerinde dine salt yüz çevirme, soyut red veya saygısızlık ifade eden bir davranışta bulunma veya bu yönde sözler sarf etme suçunun gerçekleşmesi bakımından yeterli olmadığı, fiilin suç teşkil etmesi için bunların ötesinde ağır ve yoğun bir tarzda kin ve düşmanlığa tahrikin varolması gerektiği, kamu güvenliğinin bozulması tehlikesinin somut olgulara dayalı olarak varlığı gereklidir.’
‘Diyanet mütalaasının hiçbir hukuki değeri yok’

Duruşmada söz alan Gürsel’in avukatı Şeyhnaz Yüzer, TCK’nın 216. maddesinde tanımlanan suçun unsurlarının oluşmadığını ifade ederek, Marmara Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Kelam Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Çelebi’den mütalaa alınmasının hiçbir hukuki değerinin bulunmadığını savundu.
‘Müdahaleyi sürdürürse savunma yapmayacağız’

Gürsel’in beraatini isteyen savcılık mütalaasına katıldıklarını ifade eden Yüzer, şikayetçi müdahillik talebi reddedildiği için Bukağılı’nın hakimin reddedilmesini talep edemeyeceğini, bu kişinin mahkemeyi sürüncemeye soktuğunu söyleyerek sert tepki gösterdi:

‘Müdahillik sıfatı yokken yine de müdahale makamında yer alırsa savunma yapmayacağız. Müslümanlık müştekinin tekelinde değildir.’

Şikayetçi yedi gün içerisinde karara itiraz etmezse beraat kararı kesinleşecek. (EÖ)