Yeni Alanya Gazetesi: İnternet kafelere filtre uyarısı

Yeni Alanya Gazetesi [Türkiyenin ilk Yerel İnternet Gazetesi] – İnternet kafelere filtre uyarısı

Kübra DUMAN

ALANYA’DA internet kafe işletmecilerine, filtre uyarısı yapıldı.
Alanya Kaymakamlığı, internet kafe sahiplerine yönelik ‘İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Yönetmeliği’ konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ferit Altürk ve denetleme komisyonu üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Altürk, internet kafe işletmeci ve sahiplerine, yönetmelik maddelerindeki kurallar hakkında bilgi verdi. Kafe sahiplerinin yaşadığı sorunları da dinleyen Altürk, çocukların ve gençlerin gelişimini olumsuz etkileyen porno içerikli yayın, terör propagandası yapılan siteler ve yasaklı sitelere girişi engellemek için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından izin verilen filtreleme programlarının kullanılması gerektiğini söyledi.

Ticari amaçlı internet toplu kullanım sağlayıcılarının mülki idare amirinden izin belgesi olması gerektiğini hatırlatan Altürk, şöyle konuştu:

‘İnternet kafeler, erişim sağlayıcılardan sabit IP almalı. 12 yaşından küçükler, ancak, yanlarında veli veya vasileriyle işyerlerine girebilirler. 15 yaşından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00’den sonra internet kafelere alınmazlar. Tütün ve tütün mamulleri tüketim bölümü bulunmayan işyerlerinde, tütün ve tütün mamulleri içilemez. İşyerlerinde elektronik ve mekanik oyun alet ve makineleri bulunamaz. İşyerlerindeki bilgisayarlarda uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunlar oynatılamaz. İşyerlerine giren ve çıkanların tespiti amacıyla gerekli kamera kayıt sistemi kurulur. Bu sistem aracılığıyla elde edilen kayıtlar, yedi gün süreyle saklanır ve bu kayıtlar yetkili makamlar haricindeki kişi ve kuruluşlara verilemez.’