Bianet: “Üç Site Dinozorlar Çağından Kalma Yöntemle Kapatıldı”

Bianet: “Üç Site Dinozorlar Çağından Kalma Yöntemle Kapatıldı”

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç, Dr. Yaman Akdeniz, MySpace, LastFM ve Akıllı TV sitelerinin yasaklanmasını ‘Birer büyük ticari şirket olan bu sosyal paylaşım ağlarını kesinlikle erişime kapatmamak lazım’ dedi.

Erol ÖNDEROĞLU – hukuk@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi
20 Eylül 2009, Pazar

‘Korsan ve illegal olarak nitelendirilen yayınlara karşı başvurulsa dahi, genel olarak İnternet sitelerine erişim engellemeleri, dinozor çağından kalma bir mücadele yöntemi… Etkisiz, ölçüsüz, aşırı, biraz da ormana mangal yakmaya gitmişken ormanı da yakmaya benzer bir yöntem…’

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Doç, Dr. Yaman Akdeniz, dünyanın en etkili haberleşme ortamlarından birisi olan ‘myspace.com’ ile ‘lastfm.com.tr’ ve ‘akilli.tv’ sitelerine uygulanan erişim engellerini bianet’e değerlendirirken, özellikle yöntemi çok yanlış bulduğunu vurguladı.

Erişimi engellenen üç sitenin ortak noktasının müzik paylaşım siteleri olmaları olduğunu açıklayan Doç. Dr. Akdeniz, erişim yasağı kararının 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun Ek-4 maddesi uyarınca verilmiş olabileceğini kaydetti. Ancak Akdeniz, ekranda görülen başsavcılık kararının 26 Haziran 2009 olduğunu, normal işleyen bir süreçte dahi yaptırımın 19 Eylül’de yürürlüğe konmasına anlam veremediğini belirtti.

‘Öyle anlaşılıyor ki, hak sahipleri, içerik sağlayıcısına üç gün içinde içeriklerin veya müzik dosyalarının siteden kaldırılmasını talep ettiler. Kaldırılmadıysa da, Cumhuriyet savcısına başvuru yaparak servis sağlayıcılarına erişin engeli getirilmesini talep ettiler.

‘Geçmişte de Glogger, blogspot, youtube ve Loftfm gibi siteleri de erişime kapattılar. Bu sitelerin amacı illegal yayın yapmak veya korsan yayını teşvik etmek değil ki. Birer ticari şirket olan bu sosyal paylaşım ağlarını kesinlikle ve kesinlikle erişime kapatmamak lazım.’

Akdeniz, hükümetin 5651 Sayılı İnternet Suçları’na İlişkin Kanun’da değişikliğe gitmek yönündeki hazırlıklarından ise oldukça umutsuz:

‘Gözden geçireceğiz dedikleri zaman korkum daha kötüsünü yapmaları…Korkum, kanunu daraltmak yerine daha da genişletmeleri..Çünkü Pandora’nın kutusu açıldı bir kere. Erişim engellemeleri azalmaktan ziyade artış gösterecek kanımca. Şu ana kadar 3 bini üzerinde site engellenmiş durumda…’

Beyoğlu Başsavcılığı, MySPace, Last FM ve Akıllı TV sitelerini erişime kapatmıştı.

Başsavcılığın 26 Haziran’da aldığı bir kararın gereği olarak İnternet kullanıcılarının erişimine kapatılan her üç siteye de erişmek isteyenler, ‘Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. T.C. Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 26.06.2009 tarih ve 2009/45 sayılı kararı gereği erişime kapanmıştır’ mesajıyla karşılaşıyorlar.

Youtube iki buçuk yıldır yasak

Son olarak da, Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 24 Haziran’da aldığı ‘tedbir amaçlı’ bir kararla, Google’ın kullanıcıların kendi web sitelerini yapabilmelerini sağlayan hizmeti GoogleSites sitesine erişimi yasaklamıştı. Karar Google Sites’ın içerdiği tüm web sitelerini kapsamıştı.

Alternatif Bilişim örgütüne göre, 23 Kasım 2007’den, 11 Mayıs 2009’a kadar geçen sürede 2601 site erişime kapatıldı. Youtube.com 5 Mayıs 2008’den beri kapalı. WordPress.com, geocities.com, myspace.com, DailyMotion.com, alibaba.com gibi milyonlarca insanın üye olduğu siteler de kapatmalardan nasibini aldı. (EÖ)