Miray Kurtuluş (Mira) Basın Açıklaması: Myspace’in kapatılmasıyla ilgili…

Myspace Türkiye ve Last Fm 18 Eylül 2009’da, 26 Haziran 2009 tarihinde verilmiş mahkeme kararı sebebiyle kapatıldı. Haziran’dan bu yana geçen zaman boyunca ve 18 Eylül süresince de, hiçbir açıklama yapılmaması nedeniyle, bu karardan en son sanatçıların haberi oldu. Basından takip ettiğimiz kadarıyla kapatılma kararı MÜYAP’ın suç duyurusu sonucunda gerçekleşmiş. MÜYAP’ın bu dava sonucunda elde etmek istediği şey MÜYAP’a üye yapımcı ve plak şirketlerinin kendilerine bağlı sanatçıların eserlerinden telif kazanmalarını sağlamak. Ancak Myspace ve Last Fm öncelikle bağımsız, şirket boyunduruğunda üretmemeyi seçen özgür sanatçıların ifade alanıdır. Bu kararla birlikte hem bağımsız hem de MÜYAP üyesi olmayan şirketlere bağlı üreten sanatçıların ifade özgürlüğüne engel olunmuştur.

Türkiye her zaman iktidarların güç savaşlarında mağdur olan insanlarla dolu bir ülke olmuştur. Bu mağduriyet gençlerin düşünce ve kararlarına güveni ve saygısı olmayan çıkarcı bir bakış açısının eseridir. Kendimizi her ifade edişimizde susturulma ihtimalimizi aklımızda tutup, hayal kurduğumuz takdirde sorumsuz olarak etiketlenip, her an her konuda yargılanabileceğimiz hissiyle yaşıyoruz. İnsanların birbirine yabancılaştığı, iktidarların politik meseleleri sebebiyle savaştığı, kendi çocuklarının geleceğini hiçe sayan bu ülkede kitle iletişim araçları ve özellikle sanat gittikçe daha büyük bir öneme sahip olmaktadır. Bunlar içimizdeki umutsuzluğu umuda dönüştürdüğümüz, farklılıklara tahammül edemeyenlere inat ortaklıklar kurduğumuz sınırları yok edip dünyanın hepimizin evi olduğunu hatırlatan araçlardır.

Müziğe emek verenler olarak, hepimiz emeğimizin karşılığını almak isteriz. Ancak bunu bir sebep olarak gösterip, sansürü çözüm olarak öne süren anlayışın bu ülkedeki sanat ve sanatçıyla olan kopukluğu açıktır. Bu tek taraflı, hepimizin adına fikrimiz sorulmaksızın verilmiş bir karardır.

Youtube’dan sonra Myspace ve Last Fm’in de kapanmış olması pek çok internet kullanıcısı için bir şey ifade etmiyor olabilir. Basit bir dns ayarı değişikliği ile Youtube’a giriyorduk, Myspace’e de girmeye devam edebiliriz. Ancak Myspace’i cezalandırmak isterken, beraberinde bir çok insanın hakkını yiyen ve bunu “bilinçlendirme” adına yaptığını öne süren zihniyeti kınıyoruz. “İnsanlar biraz bilinçlendiyse, biz yediğimiz küfürlere razıyız.” Bülent Forta, MÜYAP