Türkiye’de internet sitelerine uygulanan erişim yasağı konusu Meclis’e taşındı.

Türkiye’de internet sitelerine uygulanan erişim yasağı konusu Meclis’e taşındı.

09.10.2009

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Son üç yıl içerisinde erişimi engellenen sitelerin sayısı kaçtır? Bu sitelerin kaçına erişim savcılığın tedbir kararıyla engellenmiştir?”sorusunu yöneltti.

Ağırbaş, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Türkiye’de internet kullanımının üst seviyelere çıktığını ve internetsiz bir yaşamın düşünülemez hale geldiğini belirterek, “Ancak, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun bunun önünde bir engel olarak durmaktadır. Yasada bulunan hükümler sebebiyle birçok internet sitesine erişim, savcılığın tedbir koyması yoluyla engellenmektedir. Milyonlarca üyesi ve uluslararası bilinirliği olan dev portallara bile erişimin mahkeme kararı olmadan sadece bir savcılık “tedbir’ kararıyla engellenmesi ve bu konuda yasal bir düzenleme yapılmaması, Türkiye’de internet yayıncılığına ilişkin sansür uygulanmasına hükümetin destek verdiği şeklinde kamuoyunda bir algı oluşturmuştur” dedi.

Ağırbaş, soru önergesinde Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
“Son üç yıl içerisinde erişimi engellenen sitelerin sayısı kaçtır? Bu sitelerin kaçına erişim savcılığın tedbir kararıyla engellenmiştir? İnternet sitelerine erişimin engellenmesi suretiyle uygulanan sansüre son verilmesi yönünde Hükümetin duyarsız kalmasının sebebi nedir? Hükümetin gerekli düzenlemeleri yapmayarak sansür uygulamasına gizli destek vermesinin yol açtığı bir maddi kayıp söz konusu mudur? Söz konun maddi kaybın ne kadar olduğu konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Ülkemiz vatandaşlarının bilgiye ulaşmasına ve mağdur olmasına sebep olan sansürün sürekli hale dönüşmesini engelleyici tedbirler ne zaman alınacaktır?” ANKA