Bianet: TİB, “İdari Tedbir” İle “Expatriates.com” Sitesini Kapattı

Bianet :: TİB, “İdari Tedbir” İle “Expatriates.com” Sitesini Kapattı – Bianet

Türkiye ve yurtdışında yaşayan yabancıların çeşitli ilanlarını yayımladığı expatriates.com sitesi erişime kapatıldı. Kararı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın ‘idari tedbir’ kapsamında aldığı anlaşılıyor.

Erol ÖNDEROĞLU, hukuk@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi, 16 Ekim 2009, Cuma

Türkiye ve yurtdışında yaşayan yabancıların araç veya öğretmen gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı bir ilan sitesi olan www.expatriates.com, 5651 Sayılı İnternet Suçlarına İlişkin Yasaya dayanılarak erişime kapatıldı.

Siteye giriş yapmak isteyen İnternet kullanıcıları, sadece sitenin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) 23 Haziran’da aldığı bir ‘idari tedbir’ kararıyla erişime kapatıldığını öğrenebiliyorlar.

Yabancılar için ilan sitesi de yasaklandı

Site sayfasında ise, ‘5651 sayılı yasa uyarınca katalog suçlar kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuksal değerlendirme sonucunda; bu İnternet sitesi (expatriates.com) hakkında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 23/06/2009 tarih ve 421.02.02.2009-179234 nolu kararı gereğince İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır’ deniyor.

Yasağı bianet’e bildiren bir İnternet kullanıcısı sitenin kullanım amacını şöyle açıkladı: ‘Mesela, ben çocuğum için bir Türkçe hocası aradım orada, ilan veren birçok özel Türkçe öğretmenleri vardı. Türkiye’de yaşayan yabancılar orada M plakalı arabalar için de ilan verebiliyorlardı. Uluslararası düzeyde ilanlar vardı, sadece Türkiye ile sınırlı değildir. Genellikle İngilizce kullanılır.’
MySpace açıldı, Last FM hale kapalı

Myspace.com ve Lastfm.com.tr siteleri de, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği’nin (MÜYAP) şikayetiyle 19 Eylül’de Türkiye çapında erişime kapatılmıştı.

MySpace yetkililerinin MÜYAP’la yaşadıkları telif sorunu gidermeleri üzerine site yeniden erişime açılmıştı. Lastfem.com.tr sitesiyse hala erişime kapalı. (EÖ)