Türkiye’de 3 bin 700 internet sitesi engellendi | ANF

Türkiye’de 3 bin 700 internet sitesi engellendi | ANF

15:43 / 18 Ocak 2010

VİYANA – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Türkiye’nin aralarında 3 bin 700 internet sitesinin ‘keyfi ve siyasi’ nedenlerle engellediğini açıkladı.

AGİT, Türkiye’de medya özgürlüğü ve internette uygulanan sansürü konu alan ‘Türkiye’de medya özgürlüğü ve internet sansürü’ adlı raporu yayınlandı. Rapora ilişkin Avusturya’nın başkenti Viyana’da basın toplantısı düzenleyen AGİT’in medya özgürlüğü izleme başkanı Milos Haraszti, Türkiye’nin internet yasasının ifade özgürlüğünü korumada başarısız olduğunu belirterek, yasanın reform edilmesi veya kaldırılması gerektiğini söyledi.

Haraszti, ‘mevcut haliyle, Türkiye’nin İnternet yasası olarak bilinen, 5651 sayılı yasa, sadece ifade özgürlüğünü sınırlamıyor, keyfi şekilde vatandaşların bilgi edinmesini de engelliyor’ dedi.

Haraszti, Ankara’nın internet yasasının çok geniş ve siyasal çıkarlara konu olduğundan ötürü, AB’ye üye aday ülke Türkiye’nin, aralarında Youtube, Geocities ve Google’un bazı sayfalarının da bulunduğu 3 bin 700 internet sitesini siyasal gerekçelerle engellediği söyledi.

Türkiye’de internet sitelerine ulaşımının tamamen engellenmesinin birçok modern sosyal paylaşım ağlarını felç ettiğini ifade eden Haraszti, ‘Resmi nedenlerle bazı internet sitelerinin yasaklanması keyfi ve siyasidir, AGİT’in ifade özgürlüğü taahhütlerine aykırıdır’ dedi.

Türk hukukunun ifade özgürlüğünü korumada başarısız olduğuna da dikkat çeken Haraszti, bazı ceza kanunu maddelerinin, cezaevine girme riskiyle karşı karşıya kalmalarına neden olan gazetecilere yönelik uygulandığına dikkat çekti.

Haraszti, ‘Bundan dolayı internet yasasında ‘reform veya kaldırma’ temel önerimizdir… Türk yetkililerin, Türk vatandaşlarının günümüzdeki küresel bilgi toplumunun bir parçası olmasını önleyen engelleri yakın zamanda kaldırmalarını umuyorum’ açıklamasına bulundu.

ANF NEWS AGENCY