HaberTürk: Türkiye’deki YouTube yasağı dünya basınında

HaberTürk: Türkiye’deki YouTube yasağı dünya basınında

The Financial Times: ‘Dailymotion.com’un da yasaklanması ile internet kullanıcıları ‘artık yeter’ dedi’

23.08.2008 12:27

FT: Türk siteleri YouTube yasağı ile dalga geçiyor

The Financial Times gazetesi, Türkiye’deki internet sitelerinin, kendi sitelerini kapatılmış gibi göstererek mahkemelerin Youtube’a koyduğu yasakla dalga geçtiğini yazdı.

Gazete, ‘sansürü kınama’ hareketi ile 450 kadar sitenin, kendini kapatılmış gibi gösteren bir mesajı yayınladıklarını kaydetti. Gazete, ‘2007’de yasalaşan tasarı ile mahkemeler intiharı ve uyuşturucuyu teşvik, sübyancılık, ahlaksızlık, yasadışı fahişelik ve Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret gibi nedenler dolayı internet sitelerini kapatma yetkisine sahip oldu. Bu gücü tam manasıyla kullanan yargıçlar WordPress, Alibaba.com, Slide.com ve Geocities gibi siteleri geçici olarak kapattı.’ dedi. Google’un sahibi olduğu Youtube’un, pekçok kez yasakladığını belirten gazete, sitenin Mayıs ayından beri de kapalı olduğunu aktardı.

Yasağa karşı hareketin Fırat Yıldız adlı blogcu ile başladığını belirten gazete, Youtube benzeri bir site olan Dailymotion.com’un da yasaklanması ile Yıldız’ın ‘artık yeter’ dediğini yazdı. Yıldız’ın sitesini kapatılmış gibi gösterdiğini belirten Financial Times, bu akıma sinema sitesi sinema.com ve sözlük sitesi Zargan.com gibi sitelerin desteklediğini belirtti. Gazete, bu akıma 450 kadar sitenin dahil olduğunu bildirdi”