Gerçek Gündem: Gül’den sansüre eleştiri

Gerçek Gündem: Gül’den sansüre eleştiri

Google’a erişilmeyen ülke kategorisinde olmak istemem’

AA, 4 Haziran 2010

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Google’a ait bazı IP’lere erişim sorunuyla ilgili olarak, ”Ben Türkiye’nin Youtube’u yasaklayan, Google’a erişilemeyen ülke kategorisinde gözükmesini istemem” dedi.

Gül, Yozgat gezisi kapsamında Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü’nü ziyaret etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, Google’a ait bazı IP’lere erişim sorunuyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

”Ben Türkiye’nin Youtube’u yasaklayan, Google’a erişilemeyen ülke kategorisinde gözükmesini istemem. Yasal problemler çıkıyorsa muhakkak bunları aşmanın yolunu bulmak gerekir. Türkiye, dünyayla bütünleşmiş bir ülke, dünyayı çok iyi takip etmesi gereken bir ülke. Bu tip sorunlar sizin dünyayı takip etmenizi ve dünyanın da sizi takip etmesini engeller. Zaten insanları tecrit etmek de mümkün değil. Türkiye ilk defa televizyonda da bunu yaşadı. Anayasa yasaklamasına rağmen bu ülke uydu televizyonları izledi. Yıllarca defakto bir durum ortaya çıktı. Daha sonra Anayasa değiştirildi. Bilim alanındaki gelişmeleri önceden takip etmek gerekir ve bunlarla ilgili bazı hukuki sıkıntıları, kanunları ona göre düzeltmek gerekir. Mahkemeleri de zan altında tutamazsınız. Elinizdeki belgeler bunu yasak ediyorsa bunun tedbirleri kapsamlı bir şekilde alınmalı ve yasa gerekiyorsa yasa, idari tedbirler gerekiyorsa idari tedbirler alınmalı. Bu tip yasaklar Türkiye için geçerli olmamalı.”