ntvmsnbc.com: ‘Google’dan bize özel içerik istedik’

‘Google’dan bize özel içerik istedik’ – İnternet- ntvmsnbc.com

BTK Başkanı Acarer, Google ve YouTube’tan Türkiye’ye uygun içerik talep ettiklerini ama firmaların cevap vermediğini söyledi.

AA, Güncelleme: 15:46 TSİ 09 Haziran. 2010 Çarşamba

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Google’ın IP havuzunu karıştırması nedeniyle sorun yaşandığı görüşünü tekrar ederek ‘Google bize cevap vermiyor’ dedi.

”Youtube, ABD şirketi olan Google’a ait olmakla birlikte 23 ülkede yerel sürümleri var, o ülkelere özgü. Bu sürümler, o ülkenin internet kullanıcılarına, diline, iç mevzuatına uygun olarak yeniden tasarlanmaktadır’ diye konuşan Acarer, 23 ülkede uygulanan yerel mevzuata uygun içeriğin Türkiye’de de yapılmasını istediklerini ama geri dönüş alamadıklarını belirtti.

Acarer, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, mobil haberleşme ve baz istasyonları, internet ve internet güvenliği ile son günlerde basında yer alan ”Google ve Youtube” sitelerine erişim konusundaki eleştirilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de 66 milyon mobil telefon abonesi, 136 milyon cep telefonu cihazı bulunduğunu belirten Acarer, yılda 16-17 milyon adet cep telefonu ithal edildiğini, bunun maliyetinin 2 milyar dolar olduğunu kaydetti. Acarer, ithal edilen telefon miktarının yüzde 20’sinin bile Türkiye’de üretebilmesi durumunda, yılda 400 milyon dolar tasarruf sağlanabileceğine işaret etti.

Acarer, Türkiye’de 45 bin 479 adet baz istasyonu bulunduğunu, bu istasyonların denetiminin, ilgili yönetmelikler doğrultusunda BTK Bölge Müdürlükleri tarafından yapıldığını dile getirdi.

Baz istasyonlarının insan sağlığına risk oluşturduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmadığını ileri süren Acarer, dünyada baz istasyonu üreten firmaların 4-5 adet olduğunu, Avrupa’da kullanılan istasyon neyse, Türkiye’de de onun kullanıldığını söyledi.

”İNTERNET AİLENİN BİR ÜYESİ OLDU”
Eskiden anne, baba ve çocuklardan oluşan çekirdek ailenin günümüzde anne, baba, çocuklar ve internete dönüştüğünü dile getiren Acarer, ”Yaşamımızı kuşatan internet, artık ayrılmaz bir parçamız” dedi.

Acarer, Anayasa’nın ailenin ve gençliğin korunmasına ilişkin maddesine atfen, İnternet Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun çıkarıldığını anımsatarak, ”özgür internet” kavramının önemli olduğunu, ancak örneğin ”çocuk pornosunun” bu özgürlüğün parçası olduğunu söylemenin ne kadar doğru olacağı sorusunu yöneltti.

Tayfun Acarer, 2007 yılında istenmeyen posta (spam) gönderimi konusunda Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer aldığını belirterek, ”2008’de üçüncü sıraya yükseldik. 2009 yılında kurumumuzun çalışmalarıyla günlük 6,5 milyar olan olan istenmeyen posta sayısı 400 milyona düşürüldü. Bu konudaki mücadelemiz sürüyor” diye konuştu.

GOOGLE VE YOUTUBE SİTELERİNE ERİŞİMİN YASAKLANMASI
Google ve Youtube sitelerine erişimin yasaklanmasına ilişkin son günlerde yer alan eleştirilere de yanıt veren Acarer, Youtube video paylaşım sitesine erişimin, 5 Mayıs 2008 tarihinde, Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsamında değerlendirilerek, mahkeme kararıyla yasaklandığını kaydetti.

Acarer, sitede yasaklamaya konu bu videolardan 6’sının kaldırıldığını, 4’ünün ise kaldırılmadığı bilgisini vererek, bu süreç içinde sitenin, IP adreslerini değiştirerek mahkeme kararını etkisiz hale getirdiğini söyledi. Bu konuda Youtube’un sahibi Google yetkililerine ulaşmaya çalıştıklarını, ama başarılı olamadıklarını anlatan Acarer, sorunun Google’ın IP havuzunu karıştırması nedeniyle yaşandığını savundu.

Tayfun Acarer, şunları kaydetti:
”Youtube, ABD şirketi olan Google’a ait olmakla birlikte 23 ülkede yerel sürümleri var, o ülkelere özgü. Bu sürümler, o ülkenin internet kullanıcılarına, diline, iç mevzuatına uygun olarak yeniden tasarlanmaktadır. 23 ülkede uygulanan yerel mevzuata uygun içeriğin Türkiye’de de yapılmasını istedik. Bu süreç içinde hiçbir şekilde geri dönüş olmadı ve çözüm getirilmedi. Bu konuda kurumumuzu eleştirenleri anlamakta zorluk çekiyorum.”