CHP kazara Facebook’u kapattırıyormuş / Sanal Alem / Radikal İnternet
02/10/2010 9:49
YouTube başta olmak üzere 2 bine yakın siteyi mahkeme kararıyla ya da Telekomunikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) ‘tedbir’ kararlarıyla kapatan Türkiye, dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook’u da kapatma aşamasına gelmiş.
DENİZ ZEYREK
ANKARA- TİB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hakkında açılan ‘Kılıçdaroğlu PKK’lıdır’ grubunun kapatılması için açtığı davada Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı ‘erişimin engellenmesi’ kararı uygulansaydı Facebook’un kaderi YouTube ile aynı olacaktı. Kararı ‘Kanuna göre bizim işimiz’ değil diyerek uygulamayan TİB yetkililerine göre Kılıçdaroğlu’nun avukatları doğrudan kararı uygulaması gereken Türk Telekom’a gitseydi, Türkiye, sansürlü siteler listesine Facebook’u da eklemiş olacaktı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sıkça eleştirdiği internet yasakları konusunda Türkiye’deki mevcut mevzuatın ne kadar yetersiz olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu’nun kendisine yönelik ‘PKK’lıdır’ suçlamasına karşı başlattığı hukuk mücadelesi sırasında yaşanan gelişmeler, ‘genel sansür’ konusunda herkesin ‘haklı’ sistemin ‘yanlış’ olduğunu ortaya koydu. Sansürün Facebook’u ‘arkadaş listesi’ne eklemesine ramak kalan olay şöyle gelişti: ‘2009’da hızla popüleritesi yükselen Kılıçdaroğlu hakkında Facebook’ta ‘Kılıçdaroğlu PKK’lıdır’ başlıklı bir grup açıldı.
Hakkını aramak riskli
Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, söz konusu grubun engellenmesini istedi. Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Kılıçdaroğlu haklı bulunarak ‘İhtiyati tedbir’ talebi kabul edildi ve www.facebook.com sitesindeki ‘Kemal Kılıçdaroğlu PKK’lıdır’ başlıklı gruba erişimin engellenmesi kararlaştırıldı.
Kılıçdaroğlu’nun avukatları tedbir kararının uygulanması için TİB’in kapısını çaldı. TİB, sözkonusu tedbir kararını uygulaması gereken kurumun TİB değil Telekom olduğunu gerekçe göstererek Kılıçdaroğlu’nun talebini geri çevirdi. Bu konudaki yasal düzenleme olan 5651 sayılı yasa TİB’e sadece katalog suçlar kapsamında işlem yapma yetkisi veriyor.
Mevzuat dışı kurtarış
TİB yetkilileri, yasal yetkilerini gerekçe göstererek ‘erişimi engelleme’ kararını uygulamadı ama aynı zamanda Facebook’un kapanmasının da önüne geçti. İlgili daire başkanı gayri resmi yollardan Facebook yöneticileriyle temas kurdu ve site yöneticileri talebi haklı bularak söz konusu grubu çıkardı. TİB yetkililerine göre Kılıçdaroğlu’nun avukatları işlem için TİB yerine Telekom’a gitseydi, Facebook da kapatılacaktı.
‘Sansür’ kazası ‘mevzuat dışı’ yöntemlerle engellendi ama TİB yöneticileri davadan kurtulamadı. Kılıçdaroğlu’nun avukatlarının TİB Başkanı Fethi Şimşek aleyhine ‘Yargı kararını uygulamamak’ gerekçesiyle açtığı rava sürüyor.