NTV: İnternet sansüründe çok başarılıyız!

İnternet sansüründe çok başarılıyız! – İnternet- ntvmsnbc.com

BM desteğiyle hazırlanan İnternette Özgürlük raporuna göre Türkiye, ‘kötü puan’ını 42’den 45’e yükselterek özgürlüklerde pek çok ülkenin gerisine düştü.

Noyan AYAN, ntvmsnbc
Güncelleme: 11:55 TSİ 19 Nisan. 2011 Salı

Birleşmiş Milletler Demokrasi Fonu, 37 ülkenin internet özgürlüğünü araştırdığı raporu açıkladı. Türkiye raporda sansürcü ülkeler arasında sayıldı.

Freedom House düşünce kuruluşunun Birleşmiş Milletler için hazırladığı ‘İnternette Özgürlük’ raporunda Türkiye, 45 ‘kötü puan’la 17. olarak Kenya, Nijerya ve Malezya’nın gerisinde kaldı.

Çalışmaya göre, Estonya internetin en özgür olduğu ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Estonya’yı ABD, Almanya, Avustralya ve İngiltere takip ediyor. Türkiye, ‘kısmen özgürler’ listesinde Malezya, Hindistan ve Ürdün gibi ülkelerden sonra 16. sırada yer alıyor. Listenin sonunda internet erişimi birçok siteye koyduğ sansürle bilinen İran yer alıyor.
Haberin devamı ↓reklam

Bazı ülkelerin kısaca internet geçmişlerinin de değinildiği raporda, Türkiye başlığında ilginç veriler bulunuyor. İnternet özgürlüğüni kısıtlayıcı uygulamalarda 2009 yılında 42 kötü puan alan Türkiye, 2011’de 45 puan alarak ‘dikkate değer gerileme’ gösterdi.

Raporda 2001’den bu yana hükümetin, bazı siyasi içerikler de dahil olmak üzere, internet erişimine sınır getirecek önemli yasal adımlar attığı yer alıyor. Rapor, 2008 yılından 2010 Temmuz ayına kadar 5 bin civarında internet sitesinin sansürlenmesinin, ilk kez yürüyüş eylemine yol açtığı belirtiliyor.

37 ülkeden 23’ünde, bir blogger ya da internet kullanıcısının yazdığı içerikten dolayı tutuklandığı da raporda belirtiliyor. 2009-2010 arasında sosyal veya siyasi konular nedeniyle sansür uygulayan ülkeler Bahreyn, Beyaz Rusya, Çin, Birmanya, Küba, Etiyopya, İran, Kazakistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Türkiye, Vietnam olarak sıralanıyor.

‘SİBER MAHALLE BASKISI’ MI?
Türkiye’de halen sansürlü web syesi sayısı 10 bini, sayfası sayısıysa 60 bini geçmiş durumda. YouTube, Blogspot, Vimeo gibi dev siteler de sansürden nasibini almış siteler arasında.

Bu alandaki son gelişmelerden biri de yakında uygulamaya sokulacak olan ‘filtre’ düzenlemesi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) şubat sonunda onayladığı ‘İnternetin Güvenli Kullanımına Dair Usul ve Esaslar Taslağı’, eskiden sadece internet kafelerin kullanması zorunlu tutulan filtreleme programlarının tüm internet kullanıcılarına yaygınlaştırılmasını öngörüyor.

Ancak bu filtre programındaki yasaklı site listelerini kimin hangi kriterlerle belirleyeceği bilinmezken, servis sağlayıcıların abonelerine bunu otomatik olarak (default) kullandırması, istemeyen kullanıcının da ancak ‘başvurarak’ bu filtreyi devre dış bırakabilmesi öngörülüyor.